Interpol naredio akciju protiv dvojice Kaštelana: Skinuli Office te nekoliko filmova i igara; Prijava i Porečaninu

DVOJICU Kaštelana policija je kazneno prijavila zbog skidanja sadržaja sa interneta. Ispostavilo da su neovlašteno skinuli nekoliko filmova, računalnih igara te program Microsoft Office. Uz tvrtku Billa Gatesa, oštećene su i kuće Electronic Arts i DreamWorks, doznaje se u policiji.

Premda su neki mediji izvijestili da je u Hrvatskoj zaživjela ACTA i da je ovo jedno od prvih uhićenja u Hrvatskoj zbog piratstva, to nije istina. Naime, naš Kazneni zakon već duže vrijeme poznaje kazneno djelo nedozvoljene uporabe autorskog djela. Za to djelo policija je u Splitu, ali i ostatku Hrvatske prijavila na stotine osoba. Osim toga, u splitskoj policiji demantiraju da su Kaštelani bili uhićeni i pušteni. Sa njima je samo obavljen razgovor te su prijavljeni u takozvanoj redovnoj proceduri, bez privođenja.

Dojava stigla iz Luksemburga

Hrvatska policija postupala je, inače, u sklopu veće akcije koju je pokrenuo Interpol. Dojava da su Kaštelani skidali sadržaj s interneta stigla je iz Luksemburga.

Čest je slučaj da i osumnjičeni za računalnu pedofiliju budu prijavljeni i za nedozvoljenu uporabu autorskog djela, jer im se na računalima pored pedofilskih klipova i fotografija, nađu i materijali koji su neovlašteno skinuti s interneta, a zaštićeni su autorskim pravima, poput pjesama, filmova, igrica, programa, i sl.

Nedavno je tako optužbe za računalnu pedofiliju oslobođen poznati solinski poduzetnik Tiho Bralo. Uhvaćen je u ljeto 2007. godine, a na kraju su ga osudili su na uvjetnu kaznu zbog pjesama i ostalih sadržaja neovlašteno skinutih sa interneta. Dobio je pet mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od dvije godine...  

Sinjski poduzetnik prijavljen za 26 kaznenih djela skidanja programa sa interneta

Policijska uprava splitsko-dalmatinska prijavila je, inače, u 2010. godini 23 osobe za 32 kaznena djela nedozvoljene uporabe autorskog djela. Preko 80 posto odnosi se na skidanje sadržaja sa interneta. U 2011. godini prijavljeno je pet osoba za 53 kaznena djela nedozvoljene uporabe autorskog djela. Rekorder je sinjski poduzetnik, koji je u "cugu" pokupio 26 kaznenih prijava. Cijeli ured opremio je programima skinutim sa interneta.

Do prije koju godinu za nedozvoljenu uporabu autorskog djela prijavljivalo se uglavnom zbog "prženja" glazbe, dok se danas uglavnom prijavljuju materijali skinuti sa interneta.

Kaznena prijava protiv 36-godišnjaka iz Poreča zbog kršenja autorskog prava

Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave istarske su dovršenim kriminalističkim istraživanjem nad 36-godišnjakom iz Poreča utvrdili osnovanu sumnju da je u mjesecu studenom prošle godine počinio kazneno djelo nedozvoljene uporabe autorskog djela ili izvedbe umjetnika izvođača.

Temeljem naloga Županijskog suda u Puli, policijski službenici obavili su pretragu stana, kojeg u Pionirskoj ulici u Poreču koristi 36-godišnji muškarac. Tijekom pretrage pronađeno je više DVD-a i CD-a s raznim sadržajima, a provedenim istraživanjem utvrđeno je kako je 36-godišnjak na prijenosne medije skinuo više računalnih igara i servisni paket za obradu dokumenata, bez dozvole nositelja autorskog prava.

Radi osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo, protiv 36-godišnjaka iz Poreča, slijedi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku, piše Media servis.

Pročitajte više