Kaštelanska HVIDR-a najavila prosvjed potpore Gotovini na splitskoj Rivi

Predsjednik kaštelanske HVIDRe Željko Strize najavio je danas popodne na konferenciji za novinare da će u nedjelju 11. prosinca, u 12 sati na splitskoj Rivi pod nazivom "Istina, a ne laž" biti organiziran prosvjed potpore uhićenom generalu Anti Gotovini.

Kako je rekao, skup podupire i obitelj uhićenog generala te njegovi odvjetnici s kojima su u stalnoj vezi.

Istaknuo je kako očekuje da će se na prosvjedu, na kojemu bit trebali govoriti umirovljeni generali, akademici i čelnici braniteljskih udruga te odvjetnici Ante Gotovine, okupiti više ljudi nego na skupu potpore generalu Mirku Norcu 2001.

Političari, kako je rekao Strize, ne će govoriti, a od govornika je, za sada, najavio admirala Davora Domazeta Lošu i generala Ljubu Ćesića Rojsa.

Osim toga, najavio je i puštanje tonskih isječaka govora premijera Ive Sanadera i drugih političara sa skupa potpore Mirku Norcu "kako bi se usporedilo što su govorili tada, a što danas".

Sa skupa će se hrvatskim vlastima uputiti konkretni zahtjevi vezani uz uhićenje generala Gotovine, među kojima i onaj da se izruči hrvatskom pravosuđu i u Domovini očituje o krivnji, a ne Haaškom sudu.

Uhićenje generala Gotovine nazvao je izdajničkim činom hrvatskih vlasti prema svim braniteljima, obiteljima poginulih, invalidima Domovinskog rata i cijelom hrvatskom narodu.

Ustvrdio je kako je general Gotovina jedini haaški optuženik kojemu Vlada nije omogućila davanje iskaza pred haaškim istražiteljima u Hrvatskoj niti je sve potrebne dokumente predala njegovim braniteljima.

Strize je poručio kako im potpora za organiziranje skupa stiže iz svih hrvatskih krajeva te je pozvao i sve ostale čelnike braniteljskih i ostalih udruga iz Domovinskog rata, posebno nacionalnog predsjednika HVIDR-e Josipa Đakića, da podupru i dođu na skup na splitskoj Rivi i "zajedno s građanima dignu glas protiv sramotna čina i izdaje nacionalnih interesa".

Skup će sutra uredno, u zakonskom roku, prijaviti policiji i splitskom Poglavarstvu, kazao je Strize, no, dodao je, "skup će biti održan i ako ne dobijemo dozvolu, za što nema razloga ni zakonskog temelja".

(Hina) xdstr ydd

Pročitajte više