Katalonski separatist u egzilu mogao bi se uskoro vratiti u Španjolsku

Foto: EPA

Katalonski separatist u egzilu Carles Puigdemont objavit će u četvrtak hoće li se kandidirati za predsjednika te regije na izborima u svibnju čime bi mogao riskirati svoje uhićenje pri ulasku u Španjolsku.

Puigdemont (61) je vodio Kataloniju tijekom glasanja o odcjepljenju od Španjolske 2017. i kasnijeg proglašenja neovisnosti koju su sudovi proglasili nezakonitom.

On je potom pobjegao iz Španjolske kako bi izbjegao uhićenje i sada živi u Belgiji gdje je zastupnik u Europskom parlamentu.

Obustavljeni sudski postupci protiv više stotina učesnika referenduma za neovisnost Katalonije

Katalonski premijer Pere Aragonés objavio je prošli tjedan da će se u Kataloniji 12. svibnja održati izvanredni parlamentarni izbori nakon što je u regionalnom parlamentu odbijen prijedlog proračuna tamošnje separatističke vlade.

Španjolski parlament nedavno je usvojio zakon o amnestiji za Katalonce koji su 2017. organizirali zabranjeni referendum o neovisnosti, čime će biti obustavljeni sudski postupci protiv više stotina učesnika.

Odvjetnik Puigdemonta: Spreman se vratiti u Španjolsku

"Puigdemont je suočen s vrlo niskim rizikom od uhićenja u Španjolskoj i spreman se vratiti bez obzira na to", rekao je Reutersu njegov odvjetnik Gonzalo Boye.

"Vjerujemo da će Vrhovni sud poštovati sadržaj zakona o oprostu", rekao je, što znači da bi optužbe s kojima se Puigdemont suočava bile ukinute.

Zakon o amnestiji mogao bi stupiti na snagu krajem svibnja

Ali tajming će biti ključan. Dok Puigdemont može voditi kampanju iz Belgije, on se mora vratiti u Španjolsku radi inauguracije već u lipnju ako pokušaj njegove stranke da upravlja regionalnom vladom uspije.

Zakon o amnestiji mogao bi stupiti na snagu krajem svibnja nakon što se o njemu očituje gornji dom parlamenta Senat, u kojem sjede predstavnici regija, a koji ga može samo usporiti, ali ne i srušiti.

Pročitajte više