Jordan: Izrael vuče regiju u ocean smrti, misli da ne mora nikome polagati račune

Foto: EPA

Pregovori, a ne izraelske vojne akcije oslobodili su dio taoca u Gazi gdje rat prijeti radikalizirati cijeli Bliski istok, rekao je danas Katar koji nastavlja pregovarati, a na zahtjevu za prekid vatre ustraju i glavni tajnik UN-a i UN-ove agencije. Sudionici konferencije u Dohi govorili su dva dana pošto UN-ovo Vijeće sigurnosti nije izglasalo rezoluciju o humanitarnom prekidu vatre u Gazi zbog veta koji su na nacrt teksta podnijele Sjedinjene Države.

Brifirajući svoju vladu u nedjelju izraelski premijer Benjamin Netanyahu ponovio je svoju jučerašnju izjavu zapadnim zemljama da "se ne može s jedne strane podupirati eliminacija Hamasa, a s druge strane pozivati na kraj rata, što bi onemogućilo eliminaciju Hamasa", radikalnog palestinskog pokreta koji je na vlasi i koji je pokrenuo rat divljačkim napadima na Izrael 7. listopada.

Katar će nastaviti pritisak na Izrael

Katarski premijer rekao je danas da na Doha Forumu da će njegova zemlja nastaviti pritiskati Izrael i Hamas da postignu prekid vatre unatoč tomu što se izgledi "smanjuju". Dio taoca oslobođen je u Gazi zahvaljujući pregovorima, a ne izraelskim vojnim akcijama, rekao je šeik Mohammad bin Abdulrahman Al Thani.

"Nastavit ćemo, odlučni smo osloboditi sve taoce, no odlučni smo i zaustaviti rat", rekao je katarski premijer. Priznao je ipak "da ne vidi jednaku volju na objema stranama" i da "nastavak bombardiranja smanjuje" njegove izglede za mir. Upozorio je da cijeloj generaciji na Bliskom istoku prijeti radikalizacije zbog rata u Gazi.

Jordan optužio Izrael da želi protjerati Palestince iz Gaze

Jordanski šef diplomacije Ajman Safadi optužio je Izrael da ratom koji je ubio tisuće civila provodi sustavnu politiku istiskivanja Palestinaca iz Gaze.

Ministar vanjskih poslova zemlje koja graniči sa Zapadnom obalom i koja je primila golem izbjeglički val Palestinaca nakon osnutka hebrejske države 1948., optužio je Izrael da je "stvorio takvu količinu mržnje" koja će "progoniti regiju" i "oblikovati buduće generacije".

Izrael vuče cijelu regiju "dublje u ocean smrti" i "Izrael misli da to može činiti i da ne treba nikome polagati račune", rekao je. Palestinski premijer Mohamed Štajeh pozvao je zemlje da uvedu sankcije Izraelu  ako nastavi kršiti međunarodno i humanitarno pravo i rezolucije

Paraliza Ujedinjenih naroda

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres koji je govorio prije katarskog premijera ocijenio je da je Vijeće sigurnosti paralizirano "geostrateškim podjelama" koje kompromitiraju to tijelo u pronalaženju rješenja za okončanje rata.

"Autoritet i vjerodostojnost Vijeća sigurnosti teško su kompromitirani" zakašnjelim odgovor na sukob, a američki veto na rezoluciju narušio je ugled Vijeća sigurnosti, rekao je. Guterres je ponovno pozvao na humanitarni prekid vatre i poručio "Mogu vam obećati da neću odustati". Izrael je ranije oštro reagirao na pozive glavnog tajnika UN-a i optužio ga da je "prijetnja miru u svijetu".  

"Zdravstveno stanje u Gazi je katastrofalno"

Zdravstveno stanje je katastrofalno, poručio je prvi čovjek Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) na sastanku upravnog odbora u Ženevi i upozorio da su uvjeti idealni za širenje smrtonosnih bolesti. "Zdravstvene potrebe dramatično su se povećale, a kapacitet zdravstvenog sustava smanjen je na trećinu nekadašnjeg", rekao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Čelnik UN-ove organizacije  za palestinske izbjeglice (UNRWA), rekao je da je dehumaniziranje Palestinaca omogućilo da međunarodna zajednica podnosi kontinuirane izraelske napade na Gazu. Prekid vatre je potreban da se zaustavi "pakao na zemlji" koji se odvija u Gazi, a UNRWA je na rubu kolapsa u Gazi, rekao je Philippe Lazzarini, predsjednik te UN-ove organizacije.

U odgovoru na napad 7. listopada kojim je Hamas  usmrtio 1200 ljudi u Izraelu i uzeo za taoce oko 240 ljudi, Izrael provodi operaciju masovnog bombardiranja kako bi "izbrisao Hamas" koji i Izrael i SAD i Europska unija smatraju terorističkom organizacijom. Hamasove vlasti u Gazi objavile su da je u više od dva mjeseca borbi tamo ubijeno oko 17,7 tisuća Palestinaca, većinom žena, djece i mladih ljudi.

Pročitajte više