Katolici i protestanti u Sjevernoj Irskoj postigli povijesni sporazum



SJEVERNA IRSKA preuzet će 12. travnja pravosudne ovlasti na svom teritoriju od Velike Britanije, objavljeno je danas nakon konačno postignutog dogovora vodećih stranaka u toj zemlji, katoličkog Sinn Feina i protestantskog DUP-a.

Belfast od 12. travnja tako postaje policijsko i pravosudno središte Sjeverne Irske, a postavljanje datuma bio je ključni korak koji se morao postići između članova nemirne sjevernoirske koalicije. Pregovori su trajali 10 dana u dvorcu Hillsboroughu blizu Belfasta, a nakon njih je britanski premijer Gordon Brown rekao da se danas osigurala budućnost cijelog Ujedinjenog Kraljevstva.

Svađe

Članovi Sinn Feina, od kojih su mnogi bivši borci terorističke grupe IRA-e, zaprijetili su da će prekinuti pregovore ako se ne odredi točan datum za predaju pravosudnih ovlasti. Članovi Demokratske unionističke stranke s druge strane nisu bili oduševljeni idejom da se za sigurnost u zemlji brinu bivši teroristi.

Na kraju je ipak postignut kompromis, a vodeći ljudi Sinn Feina i DUP-a, Martin McGuiness i Peter Robinson, zajedno su s Brownom i irskim premijerom Brianom Cowenom pozdravili postizanje povijesnog sporazuma.

Treba riješiti druga pitanja

Robinson je bio ključni čovjek koji je uspio nagovoriti članove svoje stranke da podrže sporazum, bez kojega je četverostranačka koalicija, stvorena prije tri godine kako bi stala na kraj sukobu u kojemu je od 1960-ih godina poginulo gotovo 4.000 ljudi, preživjela najnoviju krizu.

No, tekst sporazuma, dug 17 stranica, nazvan Sporazum iz dvorca Hillsborough, ostavio je brojna pitanja neriješenima, a u nadolazećim mjesecima trebat će dalje dogovarati detalje. Za rješavanje pitanja bit će imenovana posebna povjerenstva.

Američki State Department pozdravio je sporazum, a britanska se vlada obvezala dati 920 milijuna dolara kako bi olakšala prijenos pravosudnih vlasti na najnemirniji dio Ujedinjenog Kraljevstva.

Pročitajte više