´Katolički tjednik´: božić u tjeskobnom ozračju

Glavni urednik sarajevskoga ´Katoličkog tjednika´ ocijenio je u uvodniku posljednjeg broja tjednika da je Božić u Bosni i Hercegovini proslavljen u pojačano tjeskobnom ozračju kako zbog teških ratnih posljedica, koje se odražavaju u mnoštvu nezaposlenih, niskim, zakašnjelim ili uopće neisplaćenim mirovinama i plaćama, slabom povratku prognanih i izbjeglih, a posebno zbog ubojstva troje članova obitelji Anđelić.

Smatra kako je ubojstvo troje članova te obitelji (na Badnjak) samo vrhunac zla kojemu je prethodilo ili ga je pratilo puno toga pa se taj događaj ne može prihvatiti kao izolirani slučaj.

Osim paljenja jaslica i plakata protiv slavljenja Nove godine u Mostaru, zahtjeva stolačke Islamske zajednice međunarodnoj zajednici da ukloni jaslice u tom gradu, glavni urednik navodi kako je u Sarajevu zabilježeno više provokacija i ispada uoči samoga Božića, među kojima su provala u kriptu crkve te pretučeni mladić koji je lijepio plakate za božićni koncert u Sarajevu.

´Kako samo dvolično i farizejski zvuče neke osude i komentari u ovdašnjim medijima i to od onih istih koji svojim pisanjem i manipulacijma neposredno šire, najblaže rečeno, netoleranciju iz koje se često rađa mržnja, a onda i zločin´, tvrdi glavni urednik.

´Katolički tjednik´, kojemu je osnivač i izdavač Vrhbosanski nadbiskupski ordinarijat, suizdavač Banjalučka biskupija, a glavni urednik Ivo Balukčić, izlazi jedanput tjedno u Sarajevu od 24. studenoga prošle godine u nakladi od 10 tisuća primjeraka i može ga se naći i na Internetu (www.katolicki-tjednik.com).

U uredništvu starog-novog ´Katoličkog tjednika´, koji je obnovljen nakon više od 55 godina, zadovoljni su prodajom i odjekom tjednika, koji se u BiH prodaje preko župa, osim u srednjoj Bosni i Hercegovini, gdje ga se može kupiti i na kioscima.

´Danas, nakon tolikih neizliječenih ratnih rana, te opterećenog mentaliteta još iz komunističkih vremena, osjećamo potrebu oživjeti naše korijenje, da se prepoznamo i istinski stasamo te s većim poletom napredujemo´, napisao je u uvodniku prvom broju lista ´Zašto Katolički tjednik?´ kardinal Vinko Puljić.

Pročitajte više