Kavanaughov kolega s faksa: Bio je ratoboran i agresivan kad je pio

Foto: Hina/EPA

TRUMPOV kandidat za suca Vrhovnog suda Brett Kavanaugh svjedočio je prošlog tjedna pred Senatskim odborom o optužbama za seksualno zlostavljanje. Podsjetimo, tri žene su ga prijavile za seksualno zlostavljanje. U tim optužbama navodi se i njegovo ponašanje za vrijeme studija te se često govori o teškim slučajevima pijanstva, o čemu se Kavanaugh i očitovao pred Odborom.

No njegov kolega s Yalea izjavio je da je Kavanaugh lagao kada je porekao kako se opijao toliko da bi gubio pamćenje o događajima do kojih je došlo dok je bio pod utjecajem alkohola.

Što je kolega imao za reći?

Svjedočenje Bretta Kavanaugha komentirao je danas njegov kolega s fakulteta, profesor Ludington, koji predaje na Sveučilištu u Sjevernoj Karolini. Rekao je da je viđao Kavanaugha kako teško spaja riječi, mrmlja i posrće nakon teških slučajeva opijanja. Podsjetimo, Kavanaugh je porekao da se tako nešto dogodilo.

Ludington je izjavio da je Kavanaugh često bio ratoboran i agresivan kad je bio pijan.

"Mogu sa sigurnošću reći da je kada je porekao mogućnost da je ikada izgubio pamćenje uslijed opijanja - lagao, kao i kada je umanjivao to koliko je i koliko često pio", rekao je Ludington. Dodao je da ga ne zabrinjavaju samo Kavanaughove navike opijanja nego činjenica da je dao upitne izjave pred Senatskim odborom, i to pod zakletvom.

"Ako je na nacionalnoj televiziji lagao o svojim postupcima iz prošlosti, posebno dok je govorio pod zakletvom pred Senatom SAD-a, vjerujem da te laži trebaju imati posljedice", dodao je profesor koji tijekom dana planira o svojim izjavama razgovarati s agentima FBI-a.

Njegove izjave u suprotnosti su s izjavama drugog Kavanaughovog kolege s faksa, NBA košarkaša Chrisa Dudleyja koji je rekao kako se ne sjeća da je ikada vidio Kavanaugha da se onesvijestio ili gubio pamćenje od alkohola.

Istraga FBI-a

Ludington i Dudley su sada među nekoliko Kavanaughovih kolega koji su progovorili o njegovom ponašanju na Yaleu. Njegovo ponašanje i navike ispijanja alkohola istražuje FBI koji bi istragu trebao privesti kraju ovog tjedna. Američki mediji prenose da je FBI razgovarao sa ženom koja je Kavanaugha optužila da joj je pokazao genitalije na zabavi na fakultetu.

U međuvremenu, demokrati optužuju republikansku administraciju da pokušava ograničiti istragu, što je Trump na Twitteru negirao. No NBC je citirao dužnosnika Bijele kuće koji je rekao da su restrikcije za istragu FBI-a na snazi, da FBI samo izrađuje Kavanaughov profil te da ne provodi službenu istragu, što im je uvjetovano od Bijele kuće.

Najstarija demokratkinja u Sudskom odboru Senata, Dianne Feinstein, poslala je pismo Bijeloj kući u kojem ih moli da objave direktivu koju je potpisao Trump, a koja obvezuje FBI oko istrage Kavanaugha.

Iako je Odbor odobrio kandidaturu Bretta Kavanaugha za Vrhovni sud, uvjetovao ju je novom istragom o optužbama protiv njega. Ipak, ne radi se o kaznenoj istrazi pa FBI još uvijek nije otkrio smatra li da su optužbe istinite.

Pročitajte više