Kazahstan bi po novom zakonu mogao kirurški kastrirati pedofile: "Oni nisu ljudi"

Foto: Daily Mail

Kazahstan bi prema novom nacrtu zakona mogao kirurški kastrirati najgore seksualne prijestupnike i pedofile, piše Daily Mail.

Događa se to nakon pritužbi zastupnika da sustav kemijske kastracije, jedan od najstrožih na svijetu ne odvraća počinitelje seksualnih prijestupnika nad djecom.

Elnur Beisenbaev, zastupnik i glavni tajnik vladajuće stranke Amanat, rekao je da je vlada dosad ugađala pedofilima jer nije inzistirala na "kirurškoj kastraciji". "Nažalost, seksualni zločini nad djecom događaju se sve češće", rekao je, sugerirajući da kemijska kastracija,koja smanjuje muški libido ubrizgavanjem antiandrogenih lijekova nije učinkovita.

"Puštanjem silovatelja na slobodu dopuštamo mu da ponovi prijestup. Ne predlažemo da se to primjenjuje na sve pedofile, ali bismo sudovima htjeli dati mogućnost kirurške kastracije", rekao je.

"Ako je pedofilski napad posebno okrutan, vjerujem da se mora primijeniti kirurška kastracija", dodao je.

Brojni potresni slučajevi

Brojni su slučajevi pedofilije potresli su kazahstansko društvo, a posljednji je bio slučaj petogodišnje djevojčice koju je 48-godišnji muškarac namamio nudeći joj sladoled. Zatim ju je silovao i ubio, a kasnije je osuđen na kaznu zatvora i kemijsku kastraciju.

"Nad našom djecom u posljednje vrijeme počinjeno je oko 430 ovakvih kaznenih djela. Naša vlast pokazuje svoju nepostojanost neodobravanjem kirurške kastracije, kao da kršimo prava pedofila, jer pedofili su ljudska bića", rekao je.

"Ja vjerujem da oni nisu ljudska bića", zaključio je Beisenbaev.

O zakonu će se još raspravljati, postoje zabrinutosti oko narušavanja ljudskih prava, no vjeruje se da će se barem dijelovi ovog zakona implementirati. 

Pročitajte više