Kazne zbog diskriminacije: Žute svjedodžbe dobili slabovidni i učenici daltonisti

GLASNOGOVORNIK Ministarstva obrazovanja Duje Bonacci izjavio je danas da će se primijeniti najstrože mjere protiv osoba koje su odgovorne za tiskanje dvije vrste svjedodžbi.

U nekim školama je došlo do diskriminacije pri podjeli svjedodžbi kada je većina učenika dobila svoje ocjene na plavom papiru, dok su neki dobili žuti papir. Žuta svjedodžba bila je namijenjena onima koji redovito pohađaju nastavu, ali imaju teškoće poput slabovidnosti ili daltonizma.

Prijavite žute svjedodžbe

Pravilnik o sadržaju i obliku svjedodžba i drugih javnih isprava te pedagoškoj dokumentaciji i evidenciji u školskim ustanovama jasno piše kako svi učenici svoje ocjene moraju dobiti na plavom listu papira. Bonacci kaže da će zato Ministarstvo protiv odgovornih u školama poduzeti najstrože sankcije.

Sve koji imaju informacije gdje su se dijelile žute svjedodžbe pozivaju da se jave Upravi za inspekcijske poslove. Ovo je već drugi skandal u koji je upleteno Ministarstvo obrazovanja na kraju ove školske godine. Prvi je bio pad servera "e-matice" zbog kojeg su učenicima kasnile svjedodžbe, a profesori su dane gubili pred kompjutorima.

Pročitajte više