KB Dubrava ima novu hibridnu operacijsku dvoranu: "Pacijenti će biti manje ozračeni"

Screenshot: HRT

KB Dubrava je dobio novu hibridnu operacijsku dvoranu, opremljenu najsuvremenijim uređajima. Nova operacijska dvorana imat će ključnu ulogu u modernoj dijagnostici te učinkovitijem liječenju kardiovaskularnih bolesti, što je vodeći uzrok smrti u Hrvatskoj.

Ekipa HRT-a posjetila je novu hibridnu dvoranu KB-a Dubrava. Naveli su da novi standardi u izvođenju operacija počinju u toj dvorani, gdje vaskularni kirurzi i radiolozi složeni zahvat na začepljenim krvnim žilama od sada izvode na jednom mjestu.

"Mi smo zaista uigrani. Ovo danas je prvi hibridni zahvat koji predstavlja jedan simplex slučaj gdje smo radili endarterektomiju preponskih arterija, znači izljuštili smo arterije od ateroskleroznih plakova", kazao je za HRT Andrej Šitum, pročelnik Zavoda za vaskularnu i opću kirurgiju KB-a Dubrava.

"Operacijski zahvat je bolji, sve je na jednom mjestu"

Potom u operacijsku salu ulazi tim intervencijskih radiologa koji izvodi endovaskularni zahvat.

"Prije bi se pacijent prvo stavljao kod nas u endovaskularnu salu, pa bi se premještao u kiruršku salu. Ovo je s puno strana bolji zahvat zato što je sve na istom mjestu, jedna ekipa anesteziologa, jedna radiologa i kirurga", objašnjava intervencijski radiolog Danijel Cvetko.

"Osim što je skraćeno vrijeme cjelokupnog invazivnog liječenja, prednost predstavlja i to što možemo odmah provjeriti finalni rezultat takvog liječenja i, ako nešto nije u redu, možemo nastaviti liječenje u istom aktu, znači u istoj sali u isto vrijeme", naglasio je dr. Šitum.

"Bolesnici će dobiti manju dozu zračenja, liječnik bolju sliku, bolji dijagnostički instrument..."

Za pacijente to znači manje komplikacija i brži oporavak, dok za osoblje predstavlja novi izazov. 

"Malo smo svi uzbuđeni, ima još nekih stvari za uhodati se, ali, evo, zasad sve protječe OK. Sve je kako treba biti. To iziskuje, naravno, edukaciju, stalno učenje, multidisciplinarni tim, ali, evo, radimo sve za boljitak pacijenata", kazala je Ivana Suton, voditeljica tima operacijske sale vaskularne kirurgije KB-a Dubrava.

"Zato je potrebna nova oprema, a radi se o najsuvremenijim uređajima na tržištu. Bolesnici će dobiti manju dozu zračenja, liječnik bolju sliku, bolji dijagnostički instrument i, naravno, sve to pospješuje proces liječenja i ishode liječenja", rekao je za HRT ravnatelj KB-a Dubrava Ivica Lukšić.

Pročitajte više