KBC Osijek apelira na bolnice s istoka Hrvatske: "Šaljite pacijente nama, a ne u zagrebačke bolnice"

Foto: FAH

PROŠLOG tjedna je održan drugi regionalni sastanak ravnatelja bolnica s područja istočne Hrvatske, s ciljem intenziviranja suradnje između sedam slavonskih bolnica. Ravnatelj KBC-a Osijek napominje kako to nema veze sa spajanjima, već ističe da je riječ isključivo o suradnji.

"Mi njima pomažemo posuđivanjem specijalista koji im nedostaju, a oni nama tako da pacijente umjesto u Zagreb šalju u Osijek. Sada se moramo boriti za svakog pacijenta, jer zbog iseljavanja imamo pet posto manje stacionarnih pacijenta, a Rijeka, primjerice, tri posto. Jedina bolnica u Hrvatskoj koja iskazuje veći broj pacijenata je Merkur u Zagrebu, ali vjerujem kako je to zbog drukčijeg načina računanja od našega. Konkretno, na prošlom smo sastanku razgovarali o projektima koji se financiraju iz fondova EU-a i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. Dogovoren je zajednički nastup prema resornom ministarstvu oko tema reorganizacije zdravstvenog sustava na području Slavonije i Baranje", kaže ravnatelj KBC-a Osijek, Željko Zubčić.

Kakve će konkretno koristi od suradnje s osječkom bolnicom imati, primjerice, OŽB Vinkovci objasnio je za Glas Slavonije ravnatelj te ustanove, Krunoslav Šporčić.

Previše pacijenata se šalje u Zagreb

"Ono što osječka bolnica želi je da sve one pacijente koji su izvan dometa našeg zbrinjavanja šaljemo njima. Oni smatraju kako se to još uvijek ne radi dovoljno i kako se previše pacijenata šalje u Zagreb. Jedan od razloga je i taj što je velik broj naših liječnika specijalizirao u Zagarebu, pa tamo imaju poznate kolege kojima onda lakše šalju svoje pacijente. Drugi je razlog i što dio pacijenata vjeruje kako im se najbolja usluga može ponuditi u Zagrebu. No, mi ćemo svakako pomoći Osijeku da postane naša top-ustanova. Ono što mi očekujemo od Osijeka je da nam pomognu oko deficitiranog kadra. Naime, Mi u Vinkovcima trenutačno imamo veliki problem s radiolozima. Od deset radiologa prema sistematizaciji, imamo samo njih troje, od kojih je jedna kolegica na rodiljnom, što znači da ih trenutačno radi samo dvoje. Osijek nam je ponudio iznajmljivanje svojih radiologa i to će nam puno značiti. Upravo je ovo primjer budućeg funkcionalnog spajanja i suradnje", naglašava.

Da povezanost među slavonskim bolnicama već duže vrijeme funkcionira potvrdila je Vesna Bosanac, ravnateljica OŽB-a Vukovar.

"Mi već duže vrijeme imamo ugovore o poslovnoj suradnji s osječkom bolnicom, i to za radiologe, citologiju, logopeda, te nefrologa i onkologa. Također, imamo ugovore i s bolnicom u Vinkovcima i Našicama. To je, zapravo, najbolje rješenje za naše pacijente, koji zbog nedostaka ovih liječnika u našim ustanovama ne moraju putovati u Osijek, već istu uslugu dobiju ovdje u Vukovaru jer liječnik iz Osijeka dolazi k njima", naglasila je Bosanac.

Pročitajte više