KBC Osijek nabavlja skupo meso, začine, šparoge... Ovo je obrok za pacijente

ŠPAROGE, zucchini tikvice, stapke celera, cherry rajčice, butternut tikva, salate endivija, rikula i matovilac, u ukupnoj godišnjoj vrijednosti od 247.400 kuna, samo su dio prehrambenih proizvoda koji se nabavljaju za potrebe kuhinje i restorana Kliničkog bolničkog centra u Osijeku, objavio je Telegram.

Prema podacima kojima raspolaže Telegram, KBC Osijek je nabavio i 300 kilograma rotkvice i 50 kilograma kopra u ukupnom iznosu od 42.375 kuna. Za kilogram šparoga plaćaju 60 kuna, a čak 100 kuna za kilogram svježe rotkvice prve klase.

KBC Osijek je, kako piše Telegram, za potrebe bolničke kuhinje i restorana nabavio i kukuruz u klipićima, masline otkoštene, crne i zelene te komadiće tune u biljnom ulju (16.487,50 kuna), 550 kilograma miksa orašastog voća (cijena 28.837,60 kuna), basmati i arborio rižu (67.064,25 kuna), ali i 6000 kilograma obične riže od 6.66 kuna po kilogramu.

Začini za divljač i bifteke

Nabavljaju se i začini - Gril Argentina, muškatni oraščići, klekove bobe, mješavina za divljač, začinska mješavina za stejk, začinska mješavina za svinjska rebarca s medom, začini za svinjsko pečenje i pečenje na žaru, grill barbecue ukupne vrijednosti od 75.576,25 kuna godišnje.

Nabavljeno je i dvije kile crvene ljute paprike, tvrdi polumasni sir Cheddar (52 kune po kilogramu); polumasni polutvrdi sir s aromom dima; skyr, grčko-islandski tip jogurta; maslac; vrhnje za kuhanje i šlag; parmezan (70 kuna za kg), mlijeko bez laktoze, kao i čokoladno mlijeko (sve skupa 240.567,50 kuna godišnje). Naručuje se i 550 kilograma heljde, ječma, krupnih zobenih pahuljica, prosa i kus-kusa (5.909,76 kuna)..., piše Telegram.

KBC Osijek: Uvodimo nova jela

"Dolaskom novog voditelja Odsjeka za nabavu i pripremu hrane u Odjelu za dijetetiku i prehranu pri Službi za uslužne djelatnosti, Tomice Đukića, u prosincu 2020. godine, u suradnji s nutricionistom i prehrambenim tehnolozima koji su zaduženi za sastavljanje jelovnika i određivanje normativa, postojeći jelovnici su se počeli mijenjati. 

Naime, počela su se uvoditi nova jela te povećavati normativi a sve radi poboljšanja kvalitete prehrane bolesnika, što je naravno dovelo i do povećane potrošnje gotovo svih artikala za pripremu hrane bolesnicima i djelatnicima KBC-a Osijek", kažu iz KBC-a Osijek.

Riblje i mesne plate za osoblje

Telegram ima informaciju da je 12. ožujka ove godine iz bolničkog skladišta u kuhinju otpremljeno 14.90 kilograma svinjskih obraza. Traženo je, na godišnjoj razini, i pola tone svinjskih rebaraca po cijeni od 34 kune po kilogramu.

"Iz bolničkog restorana djelatnici mogu naručivati riblje i mesne plate, što je uvedeno zbog zabrane ulaza osoba koje nisu pacijenti i zaposlenici ili neophodni za potrebe skrbi o pacijentima, samim time i zbog zabrane unosa cateringa hrane što je odlučeno zbog covid-19 pravila i mogućnosti prijenosa infekcije", kažu iz KBC-a.

Mesne plate osoblje može naručiti po cijeni od 80 kuna, hladna plata za dvije osobe stoji 50 kuna, a riblja plata 110 kuna. U ožujku ove godine bolničko osoblje moglo je naručiti lazanje bolognese, pečeni filet u umaku od šampinjona, svinjski obraz pirjani, juneći perkelt, pečeni svinjski vrat, rižoto od svinje s bučom, samoborski kotlet, brudet, junetinu pirjanu a la pašticada, dimljenu vratinu..., piše Telegram.

"Od samih početaka rada bolničkog restorana pravilo je da dežurni djelatnici koji određenoga dana rade dežurstvo u trajanju od 16 ili 24 sata imaju pravo na besplatan obrok, dok svi ostali zaposlenici svu hranu i napitke plaćaju po važećem cjeniku restorana društvene prehrane", navodi KBC Osijek.

Cvetojević: Koji pacijenti i gdje su dobili takvu prehranu?

Poduzetnik Saša Cvetojević na Facebooku je komentirao ovakvu praksu bolnica. U nastavku prenosimo njegov status:

"Bio sam mlad i nadobudan, mislio kako mogu nešto mijenjati. Kolege iz HUP-a su me delegirale u Upravno Vijeće HZZO-a. Formalno sam bio jedan od devetorice koji su upravljali s preko 20 milijardi kuna zdravstvenih doprinosa. Za sjednice sam se pripremao danima, materijali su bili printani u ogromnim hrpama papira. Vremenom sam shvatio kako čim je tema bitnija - materijali su bili nepotrebno obimniji i dostavljani kasnije. 

Tada smo imali tzv. naturalne pokazatelje potrošnje u bolnicama, kako bismo pratili sto se troši i pokušali držati troškove pod kontrolom. Većina članova bila je postavljena politički - zaposlenici tih istih bolnica koje su gutale lovu, odlučivali su kako se lova troši 🙂

Krenuo sam proučavati pokazatelje i odmah došao do hrpe nelogičnosti, bas poput ovih iz članka. Javljao sam se za riječ, tražio pojašnjenja, dodatne podatke… Sve je završilo samo tako da se ti podaci više nikad nisu dostavili na sjednice, a proveo sam tamo tri mandata.

Bilo je pršuta i bifteka u stotinama kilograma, oborite ribe… pitao sam koji pacijenti su i gdje ikad dobili takvu prehranu.
Ovo nije nova situacija, ovo se ponavlja preko 20 godina i nikad dok je zdravstvo ovakvo "javno" a stvarno ničije, neće stati.

Ovo je samo jasan primjer svakome, jer je jednostavan, kako se rasipa lova. Drugi su daleko opasniji i spaljuju eksponencijalno više love, ali ih je daleko teže dočarati. Pršute i škampe svi kužimo."

Pročitajte više

 

Pročitajte više