Kći njemačke desničarske političarke izazvala skandal pjesmom o migrantima

Screenshot: Youtube/Markus Hild

IDA-MARIE Müller, kći njemačke parlamentarne zastupnice iz Alternative za Njemačku (AfD) Nicole Höchst, izazvala je skandal kad je na antirasističkoj priredbi recitirala pjesmu o migrantu silovatelju.

Iako je dobila najveći aplauz publike, Müller je diskvalificirana s natjecanja u poeziji za tinejdžere koji je organiziralo lokalno Vijeće za mlade, prenosi BBC. Sve se dogodilo u Speyeru, u jugozapadnoj Njemačkoj. 

Njena majka Nicole Höchst je zastupnica krajnje desnog AfD-a, koji je na izborima prošle godine dobio 12,6 % glasova i više od 90 mjesta u Bundestagu. AfD je prema posljednjoj anketi pretekao Socijaldemokratsku stranku i tako postao druga najjača stranka u Njemačkoj.

Dobila najveći aplauz, ali diskvalificirana s natjecanja

Iz publike se čulo glasno negodovanje kad je druga osoba proglašena pobjednikom. 14-godišnjoj Müller zbog njene kontroverzne pjesme, koju su neki proglasili rasističkom, organizatori nisu dopustili ni da prisustvuje dodjeli nagrada. 

Gradonačelnica Monika Kabs iz Kršćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel optužila je djevojčicu da koristi priredbu, tzv. Poetry Slam, kao platformu za AfD.

Njena majka je, pak, na Facebooku objavila fotografiju svoje kuće išarane grafitima "Nacisti" i "Jebeš AfD", uz komentar: "Svaka vremenska i uzročna veza s nastupom moje kćeri u udruženju je sasvim slučajna. Moderni nacisti šaraju po kućama drugih ljudi. Dragi novinari, drago udruženje, dragi gradski oci Speyera, zaista možete biti ponosni na svoj rad s mladima u duhu tolerancije i demokracije!"

Lik iz pjesme je migrant koji napada nožem i siluje

Evo koji su točno stihovi 14-godišnje Müller izazvali osude:

"Čovjek iz daleka pao je u ruke krijumčara, nema putovnicu ni mobitel.

Došao je u našu svetu njemačku zemlju. Pošto ne može naći damu, sam se poslužio jednom pomoću noža."

Podsjetimo, napetosti uslijed milijunskog priljeva migranata proteklih godina dramatično su eskalirale nasilnim prosvjedima krajnje desnice zbog ubojstva Nijemca u istočnom gradu Chemnitzu koje su navodno počinili azilanti iz Sirije i Iraka.

 

Pročitajte više