Kerum duguje milijun kuna za splitsku plažu koju će sada dobiti na još 15 godina

Foto: FaH

MILIJUN kuna ostalo je za starim koncesionarom plaže Bene na Marjanu. Dug Uvale Bene trebao bi u roku od deset mjeseci podmiriti novi koncesionar, tvrtka National, koju vodi Kerumov nećak Igor Sapunar, sin predsjednika Županijske skupštine Petroslava Sapunara. U slučaju da se to ne dogodi, Županija ima pravo jednostrano raskinuti ugovor koji se novom koncesionaru daje na 15 godina. I stari i novi koncesionar je zapravo Željko Kerum, šef HGS-a, koalicijskog saveznika HDZ-a u Županiji i Gradu Splitu.

"Svima su nam ukrali tih milijun kuna"

Stranka Pametno napala je prijedlog župana Blaženka Bobana da se Bene povjere Nationalu. Vijećnik Ante Renić tražio je da mu se odgovori kolika su dugovanja za koncesije, a tu je Uvala Bene u top 3 najvećih neplatiša. 330 tisuća kuna traži Županija, a ostatak do milijun kuna otpada na potraživanja Grada i države.

"Svima nam je ukradeno tih milijun kuna, a vladajući HDZ sjedi i gleda i pušta Keruma da radi što hoće. Uvala Bene je blokirana i prijeti joj stečaj, što znači da se neće naplatiti dug. Nije to jedina ironija i tuga ove koncesije. Na prijedlog stranke Pametno u nove ugovore za koncesije je uvršten i uvjet da vlasnik tvrtke kojoj se daje koncesija za plaćanje jamči i svojom imovinom. U ponedjeljak će nam doći gotovo 50 novih koncesija na glasanje, samo jedna nema taj uvjet, to je ugovor za Bene. Samo u tom slučaju vlasnik ne odgovara svojom imovinom. Na vidjelo je izašao sav jad HDZ-a, koji je spreman na javno sramoćenje, samo da se održi na vlasti", komentirao je Renić.

"Maksimalna zaštita"

U Županiji, pak, tvrde da su se maksimalno zaštitili kroz instrumente osiguranja plaćanja.

National je koncesiju već dobio lani, no postupak je vraćen na početak po prijavi Društva Marjan jer se utvrdilo da Ministarstvo zaštite okoliša nije dalo suglasnost. Dan nakon što je National dobio koncesiju, došlo je do izmjene vlasnika i firma je došla u ruke Kerumovog nećaka.

Pročitajte više