Kerum pod lupom Državnog odvjetništva zbog poništenog natječaja

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu zatražilo je od Grada Splita svu raspoloživu dokumentaciju vezanu za poništenje natječaja za prodaju terena na križanju Dubrovačke i Ulice Domovinskog rata. Za teren se, inače, bore Kerumova partnerica Marina Wallner i organizator Croatia Boat Showa Vice Blagaić.

Natječaj je nedavno naprasno poništen, a problem je ispao u tome što bi za takav posao bilo zaduženo Gradsko vijeće, a ne gradonačelnik Kerum. Osim toga, ispostavilo se da Kerum osobno i nije poništio natječaj, već je to u njegovo ime s faksimilom njegovog potpisa napravio zamjenik Jure Šundov.

Jučer je šef kluba gradskih vijećnika SDP-a i HNS-a Ivo Baldasar zaprijetio podnošenjem kaznene prijave, ukoliko ne dobije objašnjenje zašto je natječaj poništen. Državno odvjetništvo slučaj, pak, istražuje već nekoliko dana, a o tome su danas izvijestili i javnost na svojoj web stranici. 

Šundov sve zna, a Kerum ništa

U sklopu izvida Državnog odvjetništva obavit će se razgovori sa osobama uključenima u poništenje natječaja. Sukladno tome, trebalo bi ispitati Juru Šundova, koji očito o samom poslu zna najviše, ali i Keruma, koji po dobrom starom običaju o poništenju natječaja vjerojatno ništa ne zna.

Državno odvjetništvo već provodi izvide Kerumove gradske uprave po nekoliko osnova. Sporna je Zapadna obala, odnosno, idejni projekt po kojem je dobivena građevinska dozvola te još nekoliko situacija. Kako je Index već pisao, policiji su oduzeti svi predmeti koje su imali protiv Keruma.

Navodno je to napravljeno kako bi se brže ispitali slučajevi.

Natječaj poništen radi pogodovanja partnerici?!

Nije čudo da se podigla prašina oko terena u Dubrovačkoj. Mnogi su posumnjali da je natječaj poništen kako bi se na ruku išlo Marini Wallner, koja je od Keruma kupila Vilu Matić za 10 milijuna eura, ali ne prije no što joj je Grad Split isplatio 12 milijuna kuna za par parcela koje je komunalno uredila njezina Elanija. Slučaj je prijavio bivši šef HSP-a Hrvoje Tomasović, Državno odvjetništvo nije uspjelo pronaći nikakve elemente kaznenog djela, jer je protokol o isplati Elanije uoči predaje vlasti potpisao Kerumov prethodnik Ivan Kuret.

Vice Blagaić, pak, nalazi se s druge strane barikade. Kerum mu je sabotirao nautički sajam, i nije tajna da je bio vrlo nezadovoljan uređivačkom politikom upokojenog Blagaićevog tjednika Vrime. Da se Keruma pita, nema nikakvog spora kome bi radije prodao gradsko zemljište. 

Pročitajte više