Kerumov zamjenik o štrajku u DES-u: Neka psihijatar pregleda Jozu Marića

"NIJE NAM jasno zbog čega se radnici DES-a bune. Neka psihijatar pregleda Jozu Marića. Ako je bolestan, posjetit ću ga u bolnici, a ako je zdrav, onda će Grad Split HUS-u ispostaviti račun za gubitak nastao ovim ničim izazvanim prosvjedom", nije okolišao previše Kerumov zamjenik Jure Šundov, koji je optužio sindikalca Marića da radi scene bez potrebe.

Zna Šundov o čemu govori, jer je prije vojne karijere u logistici HV-a, direktorovanja u Kerum d.o.o. te funkcije zamjenika splitskog gradonačelnika, bio utemeljitelj i HUS-a i Nezavisnog sindikata Brodosplita. "Ovo što Marić radi, to je neviđeno. Nema takvih sindikalnih akcija ni u nas, ni u svijetu", kaže Šundov.

Ni u Gradu ne znaju što će. Pravna služba razmatra korake, ništa još nisu definirali.

U DES-u se nabavljalo bez oglašavanja javne nabave

Cijela drama nastala je oko natječaja za novog ravnatelja jer je starom Ivanu Grbiću istekao mandat.

S Grbićem Gradska uprava nije zadovoljna, jer je i za 2010. godinu predvidio gubitak od milijun i pol kuna, dok je državna revizija otkrila da je čak 1,3 milijuna kuna potrošeno bez oglašavanja javne nabave, što se moralo za sve iznose preko 70 tisuća kuna.

Kao ulje na vatru došao je i današnji Grbićev dopis da mu situacija u tvrtki izmiče kontroli. Šundovu se čini da je sve odavno izmaknulo nadzoru.

"Radilo se dakle mimo zakonskih odredbi. Podsjetit ću samo da je gradonačelnik osuđen za dva ugovora za vrtiće, a vidite o kolikom se iznosu ovdje radi. Nema nikakvog razloga za štrajk. Grad uredno ispunjava sve obveze prema DES-u. Mi jednostavno želimo nekoga tko će poslovati pozitivno", obrazložio je Šundov.

"Bauk je jako pametan, sigurno će postati premijer..."

Sindikalac Marić po njemu radi opsjenu. "To je kao kad stavite štap u vodu. Onda izgleda kriv, a kad se izvuče napolje, vidi se dobro da je prav", slikovit je bio Šundov.

Ne pada mu na pamet da ide u DES-u. "Što ću tamo? Da me Marić izbaci? Da se potučemo? Jači sam od njega, ali to nije moja razina", kaže Šundov.

Ne sviđa mu se što SDP-ovci i HDZ-ovci koriste situaciju za vlastitu političku promociju. Opalilo se po šefu županijskog SDP-a Arsenu Bauku. "Taj Bauk je jako pametan i mudar, sigurno će na idućim izborima postati premijer. Ma njega uopće nije briga ni za DES, ni Brodosplit. On misli samo na sebe", zna Šundov.

Štrajk se nastavlja

Premda su prosvjednici, koji već šesti dan štrajkaju glađu, tražili da im se u pogonu pojavi gradonačelnik Kerum, ni od toga, sasvim izvjesno neće biti ništa. "Zašto bi gradonačelnik došao? Da pristanemo na Marićev scenarij. Ne dolazi u obzir", kategoričan je Kerumov zamjenik.

Marić je, pak, danas s jednim radnikom DES-a završio na Hitnoj pomoći. Jučer su trojica prosvjednika zatražila liječničku pomoć. I dalje štrajkaju i ne odustaju od svojih zahtjeva.

Pročitajte više