Kerumova ledena katastrofa: Grad Split platio milijun kuna za lomove na zaleđenim gradskim površinama

Foto: Google street view

GRAD Split je isplatio gotovo milijun kuna za polomljene kosti na zaleđenim gradskim površinama, potvrđeno je Indexu. U 2014. isplaćeno je 185 tisuća, u 2015. 632 tisuće, a u 2016. 150 tisuća, ukupno 967 tisuća kuna. Ovaj iznos nije konačan, očekuje se još pravomoćnih presuda i još isplaćenih odšteta.

Splićani su se polomili tijekom ledene katastrofe koja je pogodila grad početkom veljače 2012. godine. U samo četiri dana u splitsku bolnicu zaprimljeno je 353 pacijenta s područja grada koji su polomili ruke i noge na gradskim površinama s kojih nije uklonjen led. U Splitu su se tih dana lomili i stranci, pomoć u bolnici zbog nesreće na ledu zatražilo je i dvoje Nijemaca te po jedan državljanin Japana, Tunisa, Austrije i BiH.

Kerum se hvali da nije koštao Grad ni kune

Gradom je tada rukovodio Željko Kerum, koji ovih dana voli isticati kako nije koštao grad ni kune, odnosno, da nije napravio nikakav trošak. Kerum se za vrijeme ledene katastrofe čudom čudio što njega napadaju da nije ništa napravio da ukloni led s ulica. Požalio se da se jedino u Splitu snijeg koristi za politički obračun.

Tada je smatrao da gradsku vlast treba pohvaliti jer u Splitu ima i struje i vode, a pogotovo zbog toga što nitko nije poginuo na ledu. Stvarni je problem to što ljudi nemaju za čizme i zimske gume jer državi moraju platiti 60 posto nameta, zaključio je Kerum. 

Sestra Nevenka Bečić, tada predsjednica Gradskog vijeća, danima je pokušavala uvjeriti javnost da je većina pacijenata s lomovima u splitskoj bolnici zaprimljena iz drugih gradova i općina, no Index je došao do podatka da je većina polomljenih pacijenata sa splitskog područja, čak 64 posto. Bečić je savjetovala Splićane starije životne dobi da njihova djeca ili nećaci pripaze da se ne polome na ledu.

 

 

 

 

 

Pročitajte više