Kerumova sestra optužena za utaju poreza

Foto: Hina

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu za utaju poreza protiv bivše saborske zastupnice HGS-a Nevenke Bečić. Terete je, kako neslužbeno doznajemo, za štetu u državnom proračunu od 4,5 milijuna kuna.

U pitanju je poznati slučaj s jahtom koja je bila registrirana na Kerum d.o.o. Tvrtka je također optužena kao pravna osoba. Krimen je da je jahta nabavljena za gospodarske svrhe, a korištena za privatne. Tvrtka je ostvarila odbitak poreza u visini od iskazanih 4,5 milijuna kuna. 

Splitski sud isprva odbio pokrenuti istragu

Prošlo je inače gotovo već punih osam godina otkako se Državno odvjetništvo zainteresiralo za Nevenku Bečić i utaju poreza. Istraga je zatražena još 2010. godine, no splitski Županijski sud isprva uopće nije smatrao da postoje elementi za otvaranje istrage. Potrajalo je četiri godine dok je istraga pravomoćno otvorena. 

Nevenka Bečić već je kazala da nije utajila nikakav porez i da je napada bilo i bit će ih te da je ona spremna obraniti se. Bilo je to još 2010. godine kada je Bečić sjedila na čelu Gradskog vijeća Splita, dok je brat Željko Kerum bio gradonačelnik.  

Bečić se povukla s čela Kerum d.o.o. sredinom 2012. godine kada su kola krenula nizbrdo. Na njeno mjesto postavljena je nećakinja Željka Kerum, a i nju su tužili, i to za pogodovanje vjerovnicima te štetu u državnom proračunu od 17 milijuna kuna. Koliko je poznato, slučaj još uvijek nije okončan. 

 

 

Pročitajte više