Kerumove savjetnike zapošljavaju i SDP i HDZ: Djevojka Saše Horvata zbrinuta u Centar čistog okoliša

Foto: FAH

ĐENI VUKOVIĆ STANIŠIĆ, nekad Kerumova savjetnica za društvene djelatnosti, našla je novi angažman u Regionalnom centru čistog okoliša, županijskoj tvrtki koju kontrolira HDZ. Kako HDZ vlada u Županijskoj skupštini splitsko-dalmatinske županije zajedno sa Kerumovim HGS-om, zaposlenje Vuković Stanišić ne predstavlja neko veće iznenađenje, kao ni detalj da za to radno mjesto nije bio raspisan javni natječaj.

Samo da podsjetimo, nije samo HDZ široke ruke kada se radi o Kerumovim kadrovima. Index je već pisao kako je u gradskoj tvrtki Vodovodu i kanalizaciji, koju kontrolira SDP, već zaposlen Ante Mladineo, brat bivše Kerumove vijećnice Marije Mladineo, koji je u svoje doba bio Kerumov savjetnik za razvoj. 

Čista koincidencija: Saša Horvat u županijskoj skupštini, a djevojka mu zaposlena u županijskoj tvrtki

Vuković Stanišić inače je djevojka Saše Horvata, brata supruge Željka Keruma. Horvat je, pak, vijećnik Kerumove stranke u Županijskoj skupštini, a bio je i na listi za Sabor u X. izbornoj jedinici. Budući da nije bio raspisan natječaj, ostao je misterij kako se direktor Regionalnog centra čistog okoliša Tomislav Šuta odlučio baš za Vuković Stanišić. Navodno je u igri bilo još nekoliko imena, ali je baš ona, djevojka HGS-ovog vijećnika koji diže ruku za vladajući HDZ, pokazala da najviše zaslužuje radno mjesto u tvrtki koja je zadužena za izgradnju regionalnog centra za otpad u Lećevici. 

Zaposlena je 2014. godine na dvije godine. Što će biti poslije, vjerojatno će ovisiti o odnosu Kerumovog HGS-a i HDZ-a. Vidjeli smo već da HDZ-ovci nisu imali milosti za pastorku gradskog i županijskog vijećnika Damira Ćosića Rode, koji je u Gradsko vijeće ušao na listi sa HDZ-om pa im je onda okrenuo leđa i postao jedan od najprominentnijih poklonika (još uvijek) SDP-ovog gradonačelnika Ive Baldasara. Kada je Rodinoj pastorki istekao ugovor u županijskoj Turističkoj zajednici, nije joj produžen. Kerum se u međuvremenu posvađao sa Baldasarom, no sa HDZ-om je i dalje u dobrim odnosima.

Novinarka u Centru za otpad

Vuković Stanišić diplomirana je politologinja i novinarka, a u Regionalnom centru radi na edukaciji o prikupljanju i razvrstavanju otpada. Direktor Šuta pun je hvale za njen rad.

Šuta nam je pojasnio da je Regionalni centar osnovan sa ciljem uvođenja sustava cjelovitog gospodarenja otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Projekt teži gotovo 400 milijuna kuna, a 90 posto se sufinancira iz Kohezijskog fonda EU. Osim Centra u Lećevici planirano je i otvaranje šest pretovarnih stanica.

Direktor Šuta kaže kako su pri završetku projektne dokumentacije, koordiniraju rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na svih sedam lokacija te rade na edukaciji o odgovornom, samoodrživom i ekološki zasnovanom gospodarenju otpadom. Izradili su pedeset projektnih dokumenata i pokrenuli 20 upravnih postupaka.

U Regionalnom centru radi šest zaposlenika te privremeni upravitelj, iduće godine bit će raspisan javni natječaj za izgradnju Centra i pretovarnih stanica.

"Kako izgradnja Centra za gospodarenje otpadom nije sama sebi svrha, nužno je da struka i javnost budu educirani o funkcioniranju sustava. Prvi dio edukacije, stručni, bio je usmjeren prema lokalnim komunalnim tvrtkama, a 2016. godine započet će i edukacija i komunikacija sa javnosti kako bi uvođenje sustava bilo što efikasnije. Zbog važnosti komunikacije sa javnosti ovako značajnog projekta za našu zajednicu, zaposlen je suradnik za odnose sa javnošću Đeni Vuković Stanišić. Njeno zaposlenje provedeno je u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima i Zakonom o radu. Gospođa Vuković Stanišić zaposlena je zbog potreba posla i zato što ima odgovarajuću struku i iskustvo za obavljanje navedenih poslova. Tijekom 2014. i 2015. godine, osim educiranja struke, pripremani su strategija i plan komuniciranja s javnosti, čija provedba u vrtićima, osnovnim i srednjim školama započinje u 2016. godini", pojasnio je Šuta.

Pročitajte više