Key West odaje počast Tennesseeju Williamsu

ERNEST HEMINGWAY možda je najzaslužniji što se pročulo za živopisni otok Key West, no Tennessee Williams postao je slavan zahvaljujući djelima inspiriranim životom u tom južnjačkom raju.

Prvi festival Tennesseeja Williamsa u Key Westu doživljava vrhunac u ponedjeljak, na dan smrti 72-godišnjeg pisca u hotelu ´Elysse´ 24. veljače 1983., kad će na festivalu gostovati glumica Elizabeth Ashley.

Ona je glumila u Williamsovoj predstavi ´Mačka na vrućem limenom krovu´, za koju je slavni pisac 1955. godine osvojio Pulitzerovu nagradu.

Williams, koji se u Key West, otočni grad južno od Miamija doselio kasnih 40-ih godina, prvog je Pulitzera osvojio 1948. godine za dramu ´Tramvaj zvan čežnja´.

To je djelo napisao dok je živio u gradskom hotelu ´La Concha´, iako ga je započeo još kao stanovnik New Orleansa.

Među stanovnicima Key Westa ostat će poznat po bijeloj odjeći, bradi i brkovima. Često je svraćao u lokalne barove poput ´Sloppy Joe´ i ´Captain Tony´s Saloon´, dok je dnevno po otoku šetao i do 6 kilometarea, obavezno se svaki dan kupajući u oceanu.

Prihod trodnevnog festivala namijenjen je izgradnji kazališta koje će nositi njegovo ime, a otvorit će se u Umjetničkom centru u Key Westu, čijem je otvaranju 1980. nazočio i sam umjetnik.

Ovoga će se ljeta u Key Westu održati i 23. Hemingwayjevi dani, festival koji privlači gomile piščevih obožavatelja. Festival se održava 21. srpnja, na rođendan Nobelovca rođenog 1899. godine.

Pročitajte više