Kijev pooštrava mjere sigurnosti nakon ruskih napada balističkim projektilima

Napad na Kijev u prosincu 2023. Ilustracija: EPA

Sigurnosne mjere u glavnom gradu Ukrajine Kijevu bit će pooštrene nakon što je Rusija izvela niz napada balističkim projektilima zbog mogućnosti eskalacije, rekao je danas gradski dužnosnik.

Rusija je izvela usklađene zračne napade na ukrajinski energetski sustav prošlog tjedna u sklopu, kako je rekla Moskva, "osvetničkih" udara zbog ukrajinskog bombardiranja ruskih regija.

Moskva je od tada u napadima na gradove povećala upotrebu balističkih projektila, koji su puno brži od običnih krstarećih projektila i teže ih je oboriti.

Povećanje sigurnosti u vezi organiziranih javnih događaja i velikih okupljanja

Serhij Popko, šef vojne uprave Kijeva, rekao je da će gradsko vijeće za obranu razmotriti što učiniti u vezi organiziranja javnih događaja te će povećati sigurnost oko velikih okupljanja.

Popko je istaknuo da je ta odluka donesena zbog ruskih izjava i korištenja projektila koji gađaju metu unutar nekoliko minuta od ispaljivanja. Dodao je da se ruski agenti "i drugi neprijateljski elementi" možda pokušavaju infiltrirati u grad.

"Kijevljani, ne paničarite, ostanite mirni"

"Molim Kijevljane da ostanu mirni. Ne paničarite. Koristimo preventivne mjere kako bi Kijev i njegovi stanovnici bili pouzdano obranjeni", objavio je na Telegramu.

Ukrajinski dužnosnici redovito pozivaju svoje zapadne saveznike da isporuče više sustava protuzračne obrane i streljiva kako bi spriječili sve učestalije ruske napade projektilima i dronovima.

Pročitajte više