Stigla prva reakcija Ukrajine na najavu o nuklearnom oružju u Bjelorusiji

Foto: EPA

RUSIJA je uzela Bjelorusiju za "nuklearnog taoca", rekla je Ukrajina nakon što je predsjednik Vladimir Putin najavio raspoređivanje "taktičkog" nuklearnog oružja na teritoriju svoje saveznice. "Kremlj je uzeo Bjelorusiju za nuklearnog taoca", napisao je tajnik ukrajinskog Vijeća sigurnosti Oleksij Danilov na Twitteru, dodajući da je ova odluka "korak prema unutarnjoj destabilizaciji zemlje".

Najava ruskog predsjednika "maksimizira razinu negativne percepcije i javnog odbacivanja Rusije i Putina u bjeloruskom društvu", dodao je Danilov. Putin je izjavio u subotu da će Moskva rasporediti "taktičko" nuklearno oružje na području svoje saveznice Bjelorusije.

"U tome nema ništa neobično: Sjedinjene Države rade to već desetljećima. Odavno raspoređuju taktičko nuklearno oružje na teritoriju svojih saveznika", rekao je Putin u razgovoru za rusku televiziju. "Dogovorili smo se da ćemo učiniti isto", dodao je, rekavši da ima pristanak Minska.

"Imamo stotine tisuća granata s osiromašenim uranijem"

Iako Bjelorusija ne sudjeluje izravno u sukobu u Ukrajini, Moskva je koristila njezin teritorij za pokretanje ofenzive na Kijev prošle godine i za izvođenje napada, tvrde ukrajinske vlasti.

Po Putinovim riječima, odluka o raspoređivanju "taktičkog" oružja u Bjelorusiji potaknuta je spremnošću Londona da pošalje Ukrajini oružje s osiromašenim uranijem, o čemu je nedavno govorila britanska dužnosnica.

Putin je zaprijetio da će posegnuti za istom vrstom streljiva ako ga Kijev dobije. "Rusija, dakako, ima čime uzvratiti. Imamo, bez pretjerivanja, stotine tisuća takvih granata. Zasad se nećemo koristiti njima", rekao je ruski predsjednik.

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više