Profesor iz Kijeva: Putin neće popustiti, on nije takav čovjek

Screenshot: N1

MAKSIM KAMENJECKI, profesor s Instituta za međunarodne odnose, u Novom danu N1 televizije komentirao je govor ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Podsjetimo, Putin je zaprijetio Zapadu i naredio djelomičnu vojnu mobilizaciju.

"Putin je takav da ako popusti, on neće biti Putin"

"U Kijevu su od jučer svi pokušavali otkriti o čemu će biti riječ. Začudio me sinoć odnos vlasti prema svom narodu, kad urednica RT-a ljudima koji su čekali da vide što će reći Putin, kaže 'odite spavati'. Ne izgleda to dobro. Što se tiče govora Putina, očekivao sam da pokuša pooštriti stanje, iako neki ozbiljni ljudi poput Erdogana kažu da bi Putin popustio", kazao je Kamenjecki pa dodao:

"Putin je takav čovjek da ako popusti, on neće biti Putin. Istaknuo je neke teze koje se koriste samo u Rusiji, da je Zapad pokušao rasturiti SSSR, da je Zapad počeo rat protiv Rusije i da bi Ukrajina htjela doći do nuklearne pozicije."

"Naglasio je da je mobilizacija djelomična"

Kamenjecki se osvrnuo i na objavu djelomične mobilizacije.

"Naglasio je da je mobilizacija djelomična, i to dva puta, da ne uplaši stanovništvo, a to znači da ima uvid da rusko stanovništvo nije sklono zaoštravanju."

Osvrnuo se i na Putinovu prijetnju oružjem za masovno uništenje. Kamenjecki ističe da se Putin tu obratio isključivo zapadnim dužnosnicima koji su prijetili nuklearnim oružjem, a da takvih zapravo nije bilo.

"Taj je govor namijenjen isključivo ruskoj publici"

"Rekao je da se obraća 'onim ljudima koji prijete masovnim uništavanjem Rusije'. Ja nisam čuo da su službene osobe na Zapadu prijetile time, a s ruske strane je toga bilo dosta. I zato ovo obraćanje njima da Rusija ima svoje oružje za masovno uništenje, to vodi čudnim zaključcima da nikog on ne pokušava ugrožavati. Taj je govor namijenjen isključivo ruskoj publici", rekao je Kamenjecki i dodao kako smatra da Putin neće koristiti nuklearno oružje u Ukrajini.

"Siguran sam više od 95 posto da toga korištenja neće biti, to je prijetnja i formulirana je tako da pokaže da Rusija nije spremna na toliko zaoštravanje da bi koristila nuklearno oružje", kazao je Kamenjecki. Unatoč naredbi o djelomičnoj mobilizaciji, on smatra da ti rezervisti neće preokrenuti situaciju na bojištu.

Pročitajte više