Kim Jong-un proglašen i vrhovnim vojnim zapovjednikom

MLADI čelnik Sjeverne Koreje Kim Jong-un formalno je proglašen i vrhovnim zapovjednikom oružanih snaga te zemlje, javili su državni mediji.

Kim Jong-un je postavljen na to mjesto na jučerašnjem sastanku, u skladu s oporučnom željom nedavno preminulog oca Kim Jong-ila. Taj se potez tumači kao jasan znak da mladi nasljednik uspijeva vrlo brzo konsolidirati vlast u zemlji. Državne novinske agencije su ga nakon toga prvi put nazvale "Velikim vođom".

Jučer je Sjeverna Koreja putem izjave objavljene u državnim medijima međunarodnoj zajednici poručila da ne očekuje nikakve promjene nakon smrti Kim Jong-ila. "Svečano i pouzdano izjavljujemo da glupi političari diljem svijeta, uključujući 'marionete' u Južnoj Koreji, ne trebaju očekivati nikakve promjene od nas", istaknuto je.

Podsjećamo, "Dragi vođa" Kim Jong-il preminuo je 17. prosinca od srčanog udara, a velika pogrebna ceremonija održala se u srijedu. Ispraćaj su pratili deseci tisuća građana, a autoritativna vlast je, kako u javnost ne bi dospjelo ništa nepoželjno, retuširala službene fotografije.

Pročitajte više