Danas je rođendan sjevernokorejskog vođe, ali država ga ne slavi

Screenshot: YouTube
 
DANAS je 34. rođendan sjevernokorejskog vođe, ali država ga ne slavi, piše Business Insider.
 
Rašireno je vjerovanje da je 8. siječnja rođendan sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, iako taj dan nije zabilježen u državnom kalendaru, pišu svjetski mediji. Rođendan njegovog pokojnog oca Kim Jong-ila slavi se 16. veljače kao nacionalni praznik, kao i rođendan njegovog djeda Kim Il-sunga 15. travnja, ali datum rođenja Kim Jong-una nikada nije javno priznat.
 
Stručnjaci su naveli nekoliko mogućih razloga za šutnju o rođendanu sjevernokorejskog vođe, a neki od njih mogli bi biti katastrofalni za njegovu vladu, piše Business Insider.
 
"Prehladno je i preskupo za slavlje"
 
Istraživačica orijentalnih i afričkih studija sveučilišta u Londonu Hazel Smith, koja je živjela u Sjevernoj Koreji od 1998. do 2001. godine, izjavila je da činjenica da država ne obilježava Kimov rođendan nije iznenađujuća jer rođendani njegovih prethodnika već naglašavaju moć obitelji. "Propagandi nije potreban još jedan nacionalni praznik", rekla je Smith.
 
Dodala je kako je prehladno za proslavu na otvorenom te da su nacionalne proslave preskupe: "U tim proslavama sudjeluju tisuće ljudi, a u siječnju su temperature najniže i padaju i do -25 Celzijevih stupnjeva", izjavila je Smith.
 
"Javno mišljenje o Kimu rekordno se pogoršalo"
 
Razlog zbog kojeg Sjeverna Koreja ne slavi rođendan svog vođe mogao bi biti i pad njegove popularnosti diljem države zbog UN-ovih ekonomskih sankcija koje su nametnute kao kazna zbog nuklearnog razvoja.
 
Portal Daily NK u Južnoj Koreji prošlog je mjeseca citirao izvor iz Sjeverne Koreje koji je naveo: "Međunarodne sankcije, osobito one nametnute nakon šestog nuklearnog testa, uzrokovale su velike probleme za radnike, mnogi su izgubili poslove, zbog čega se javno mišljenje o Kim Jong-unu rekordno pogoršalo."
 
"Dok vlada promiče propagandu o razvoju nuklearnog oružja i raketa te čak i uspješniji trgovci gube poslove i gladuju, ljudi bi samo ismijavali Kim Jong-una kada bi vidjeli da je njegov rođendan postao nacionalni praznik", dodao je izvor.
 
Međutim, razina popularnosti sjevernokorejskog vođe nije poznata, čemu pridonosi i činjenica da je ekstremno opasno govoriti protiv njega, izjavio je stručnjak za Sjevernu Koreju sveučilišta u Leedsu Aidan Foster-Carter. 

Pročitajte više