Kina američkim ratnim brodovima zabranila posjet Hong Kongu

Foto: FAH

KINA je odbila zahtjev skupine američkih vojnih brodova predvođenih USS John C. Stennisom da posjete Hong Kong, objavilo je američko ministarstvo obrane uslijed pojačanih napetosti zbog kineskih teritorijalnih pretenzija u Južnokineskom moru.

Glasnogovornik Pentagona Bill Urban rekao je da je američki ratni brod USS Blue Ridge trenutno u posjeti luci u Hong Kongu i da je SAD očekivao da će se to nastaviti.

Urban je u priopćenju rekao da je Kina nedavno odbila zahtjev za uplovljavanje američkog nosača zrakoplova USS Theodore Roosevelt i pratećih brodova, "unatoč dugoj povijesti uspješnih posjeta luci u Hong Kongu".

Blue Ridge, zapovjedni brod američke 7. flote, stigao je u petak ujutro u vode oko Hong Konga, priopćila je pomorska uprava Hong Konga.

USS John C. Stennis je u ophodnji Južnokineskim morem čiji najveći dio prisvaja Kina i gdje je Peking gradnjom umjetnih otoka izazvao zabrinutost SAD-a i susjeda.

Američki ministar obrane Ash Carter posjetio je 15. travnja Stennis u Južnokineskom moru kako bi podsjetio na američku zabrinutost za slobodu plovidbe u tom dijelu svijeta.

Pročitajte više