Kina: Djelatnik britanske ambasade uhićen zbog korištenja usluga prostitucije

Foto: Facebook

DRŽAVLJANIN Hong Konga i zaposlenik britanskog konzulata pritvoren je u Kini zbog "korištenja usluga prostitucije", objavile su danas kineske državne novine Global Times, a prenosi CNN.

Shenzhenska policija priopćila je kako je Simon Cheng prekršio članak 66. Zakona o administrativnim kaznama za javnu sigurnost. Prema kineskim zakonima, osobe koje se bave prostitucijom ili koriste usluge prostitutki trebaju biti pritvorene najmanje 10 dana, ali ne više od 15 dana, a mogu biti i novčano kažnjene s 5000 juana (oko 4700 kuna).

Nestao 8. kolovoza

Podsjetimo, kineskom zaposleniku britanskog veleposlanstva u Hong Kongu u srijedu je određeno 15 dana administrativnog pritvora u gradu Shenzhenu. Riječ je o 28-godišnjem Simonu Chengu, državljaninu Hong Konga.

Cheng gotovo dva tjedna nije bio viđen nakon što se 8. kolovoza nije vratio s jednog poslovnog događaja u Shenzhenu.

U priopćenju koje je u srijedu izdalo kinesko ministarstvo navodi se da je Cheng prekršio zakone, ali nije točno precizirano o čemu se radi.

"On nije britanski državljanin. On je Kinez pa je to unutarnja stvar Kine", rekao je glasnogovornik ministarstva Geng Shuang, naglašavajući da nije riječ o "diplomatskom pitanju".

Njegova djevojka za sve krivi Britance

Chengova djevojka Annie Li za sve krivi Veliku Britaniju.

"Simon je sklopio ugovor s britanskom vladom. Da nije bilo tog ugovora, ne bi ni trebao ići u Shenzhen. Britanija mora preuzeti odgovornost za ovo", rekla je Li za CNN.

Cheng je stanovnik Hong Konga i studirao je u Tajvanu i Velikoj Britaniji prije povratka u azijsko financijsko središte. Zasad se ne zna je li imao diplomatsku putovnicu.

Pročitajte više