Kina prozvala NATO zbog Ukrajine, Rusija je protiv neovisnog Tajvana. SAD bijesan

Foto: EPA

SUSRET kineskog predsjednika Xi Jinpinga i ruskog Vladimira Putina u Pekingu trebao je biti prilika za Kinu da potakne Rusiju na smanjivanje napetosti s Ukrajinom, izjavio je glavni diplomat američkog State Departmenta za Istočnu Aziju Daniel Kritenbrink.

"Takav pristup je ono što svijet očekuje od odgovornih sila", rekao je Kritenbrink novinarima, osvrnuvši se na susret kineskog i ruskog predsjednika na kojem su proglasili snažno strateško partnerstvo.

Rusija i Kina su, naime, priopćenjem u petak pozvale NATO da zaustavi širenje na istok, a Moskva je naglasila da podržava stav Pekinga oko Tajvana te da se protivi neovisnosti te otočne države u bilo kojem obliku. Zajedničko priopćenje, koje uključuje žestoku kritiku SAD-a, objavljeno je tijekom posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Kini povodom Zimskih olimpijskih igara. 

Kina i Rusija u sve boljim odnosima

Kritenbrink je kazao da susret i zajedničko priopćenje odražavaju pristup koji Kina i Rusija imaju već neko vrijeme, odnosno "da se približavaju".

"Susret je trebao biti prilika Kini da ohrabri Rusiju da nastavi s diplomacijom i de-eskalacijom u Ukrajini. Ako Rusija dodatno napadne Ukrajinu, a Kina okrene glavu na drugu stranu, to sugerira da je Kina voljna tolerirati ili prešutno podržati napore Rusije da pritišće Ukrajinu, čak i kada sramoti Peking, šteti sigurnosti Europe i riskira globalni mir i ekonomsku  stabilnost", poručio je Kritenbrink.

Rusija, jedan od najvećih svjetskih proizvođača fosilnih goriva, jača svoje partnerstvo s Kinom, najvećim svjetskim uvoznikom energenata, uslijed napetosti Moskve i Zapada zbog situacije oko Ukrajine i drugih pitanja. 

Washington je odlučio Zimske olimpijske igre diplomatski bojkotirati u znak prosvjeda zbog, kako kažu, kineskog nastavka provođenja genocida protiv muslimanske manjine.

U četvrtak je američki State Department upozorio Rusiju da joj tješnji odnosi s Pekingom neće nadoknaditi posljedice s kojima će se suočiti u slučaju invazije na Ukrajinu te da će se i kineske kompanije suočiti s posljedicama ako pokušaju izbjeći izvozne kontrole nametnute Moskvi.

Pročitajte više