Kina izvijestila o četvrtom žarištu ptičje gripe u mjesec dana

KINA je danas izvijestila o pojavi smrtonosnog virusa ptičje gripe H5N1 u sjeveroistočnoj pokrajini Liaoning, što je četvrta pokrajina u Kini koju je samo u mjesec danas pogodila ta bolest.

Najnovija pojava ptičje gripe u Kini pronađena je prošli tjedan kod domaćih i divljih ptica, izjavio je za Reuters dužnosnik kineskog Ministarstva poljoprivrede.

Uginulo je 8.940 kokoši a oko 369 tisuća domaće peradi je izolirano unutar promjera od tri kilometra.

Na Internet stranici, www.farmer.com.cn, povezanoj sa kineskim Ministarstvom poljoprivrede dodaje se da se ovaj zadnji slučaj pojave bolesti prenio na perad sa ptica selica.

Ta je Internet stranica još objavila je oko 14 milijuna ptica cijepljeno, te de je kineski ministar poljoprivrede Du Qinglin požurio na mjesto izbijanja bolesti.

U listopadu, Kina je izvijestila o tri pojave izbijanja ptičje gripe koja je usmrtila 3.800 pilića, pataka i gusaka u pokrajinama - sjevernoj Unutrašnjoj Mongoliji, istočnoj Anhui i južnoj Hunanu.

Od ptičje gripe u Aziji su od kraja 2003. umrle 62 osobe, dok ih je 122 bio zaraženo tom bolešću. U gotovo svakom slučaju vjeruje se da je virus ptičje gripe prenesen na ljude kroz kontakt s pticama.

Znastvenici strahuju da bi virus H5N1 mogao mutirati u oblik koji bi se lako mogao prenositi sa čovjeka na čovjeka, što mi možda dovelo do svjetske pandemije.

Pročitajte više