Kina je zatočila šefa Interpola. Njegova žena kaže da je možda mrtav

Foto: Hina/EPA

SUPRUGA sad već bivšeg šefa Interpola Menga Hongweija, kojeg su kineske vlasti iznenadno zatočile prošlog mjeseca nakon čega je on navodno dao neopozivu ostavku, nije sigurna je li on uopće živ.

>> Kina objavila zašto je uhitila sad već bivšeg šefa Interpola

Meng je zatočen 25. rujna, a njegova supruga i djeca nisu otada s njim imali nikakvog kontakta, javlja BBC. 

"Kažem im da je tata na dugom poslovnom putu", rekla je kroz suze njegova supruga Grace Meng u intervjuu za BBC. "Želimo čuti njegov glas. Zato moram istupiti i ne želim da druge supruge i djeca prolaze kroz isto", dodaje.

Meng kaže da je i sama dobila prijetnje

Meng, koja s djecom živi u Francuskoj, kaže i da je primila prijeteće telefonske pozive: "Određena osoba koja me nazvala rekla mi je: 'Bez riječi, samo slušaj, dva tima za tebe.'"

"Što je mislio pod dva tima?", pitala ju je novinarka. "Dva tima vas ciljaju", odgovorila je Meng. "U Francuskoj?", pitala ju je novinarka. "U Francuskoj, da, u Francuskoj", odgovara Meng. 

"Vjerujete li Francuskoj da će vas zaštititi?", pita je novinarka. "Dobro pitanje", odgovara Meng uz uzdah.

"Nisam sigurna je li živ. Oni su okrutni."

O optužbama kineskih vlasti na račun Hongweija za mito, Meng kaže kako smatra da je riječ o politički motiviranim optužbama.

"Nisam sigurna je li živ. Oni su okrutni. Oni su prljavi. Ova stvar pokazuje da oni mogu napraviti što god hoće, ne mogu niti zamisliti... Nema granice. To sada vrijedi za cijelu Kinu", zaključuje Meng.

Kinesko ministarstvo javne sigurnosti objavilo je 8. listopada da se Meng nalazi pod istragom zbog sumnje na primanje mita. Meng je, osim što je bio na čelu Interpola, bio i zamjenik ministra za javnu sigurnost.

Glavni ured Interpola u Lyonu objavio je 7. listopada da je primio neopozivu ostavku Menga Hongweija s funkcije predsjednika Interpola.

 

 

 

Pročitajte više