Kina kaznila 27 osoba zbog djece s izbočenim hlačama i izobličenim licima u udžbeniku

Foto: Peoples Education Press, Profimedia

KINESKE vlasti kaznile su 27 osoba zbog objavljivanja udžbenika iz matematike koji je postao viralan zbog "tragično ružnih" ilustracija. Višemjesečna istraga radne skupine kineskog ministarstva obrazovanja pokazala je da knjige "nisu lijepe" te da su neke ilustracije "prilično ružne" i nisu "na pravi način odražavale sliku kineske djece", prenosi The Guardian.

Stare su 10 godina

Udžbenike iz matematike objavio je Narodni obrazovni tisak prije gotovo 10 godina, a navodno su se koristili u osnovnim školama diljem zemlje. Ali postali su viralni u svibnju, nakon što je učiteljica objavila fotografije ilustracija iz knjige koje pokazuju ljude s izobličenim licima i izbočenim hlačama, slike dječaka koji hvataju djevojčice za suknje i najmanje jedno dijete s očitom tetovažom na nozi.

Korisnici društvenih mreža smatrali su ilustracije zabavnima, ali mnogi su ih kritizirali da narušavaju ugled Kine i izazivaju "kulturalno uništenje", nagađajući da se radi o namjernom djelu infiltriranih zapadnjaka u obrazovnom sektoru.

Pregledani milijarde puta

Povezani hashtagovi pregledani su milijarde puta, što je posramilo Komunističku partiju i obrazovne vlasti, koje su najavile reviziju svih udžbenika "kako bi se osiguralo da se udžbenici pridržavaju ispravnog političkog smjera i vrijednosne orijentacije".

U podužem priopćenju objavljenom u ponedjeljak obrazovne vlasti rekle su da je za 27 osoba utvrđeno da su "zanemarile svoje dužnosti i odgovornosti" te da su kažnjene. Među ostalima, kažnjen je i predsjednik izdavačke kuće, čiji je rad negativno ocijenjen, što može utjecati na članstvo u Komunističkoj partiji i buduće zaposlenje. Glavni urednik i voditelj redakcije matematičkog odjela također su okrivljeni i razriješeni dužnosti.

U priopćenju se navodi i da je "sukladno postupano" i s ilustratorima i dizajnerima, ali se ne navode detalji. Svi oni i njihovi studiji više neće biti angažirani na dizajnu udžbenika ili srodnim poslovima.

Ova vrlo kritična izjava otkrila je niz problema s knjigama, uključujući veličinu, količinu i kvalitetu ilustracija, od kojih su neke imale "znanstvene i normativne probleme".

Rezultate istrage pogledale su i o njima raspravljale stotine milijuna ljudi na društvenoj mreži Weibo, a neki su se pitali jesu li kazne otišle dovoljno daleko.

Pročitajte više