Kina: Kći šefa partije udala se najvećeg kapitalista

KĆI Hu Jintaoa, kineskog predsjednika i šefa komunističke partije, Hu Haiqing udala se za jednog od najbogatijih kapitalista u zemlji, objavljeno je u srijedu u šturim medijskim izvješćima.

Jedina predsjednikova kćerka i Daniel Mao, bivši izvršni direktor tvrtke Sina Corp., vjenčali su se u rujnu u Sjedinjenim Državama.

O događaju se nije pisalo ni izvještavalo. Kineski mediji, pod strogom državnom kontrolom nisu objavili nijednu riječ niti fotografiju s vjenčanja godine. No informacija se na kraju ipak pojavila na web-stranicama tvrtke Sina.com., a prenio ju je i list Asian Wall Street Journal. Novopečeni bračni par medeni je mjesec proveo u Sjedinjenim Državama, a mediji su izvijestili kako će najvjerojatnije živjeti u Kini.

Ujedinjenje moći i novca moglo bi se pokazati nezgodnim za Hua, koji se neprestano predstavlja kao branitelj prava stotina milijuna nezaposlenih radnika i siromašnih poljoprivrednika, koji su "ostali na cjedilu" nakon kineskog gospodarskog čuda.

Njegova 33-godišnja kći diplomirala je na elitnom pekinškom Sveučilištu Tsinghua, a zatim je 90-ih otišla na doškolovanje u Sjedinjene Države. Njezin izabranik, uspješan poslovni čovjek Daniel Mao (40) najprije je živio i radio u tvrtki Walden International Investment Group sa sjedištem u San Franciscu, a 1999. prešao je u Sinu gdje je od 2001. obavljao jednu od rukovodećih dužnosti.

Prema godišnjem izvješću Sine, Mao posjeduje dionice vrijedne 67 milijuna dolara i mogućnost dobiti od rezerviranih dionica, ukoliko narastu, u vrijednosti od 92 milijuna dolara. Vrijednost dionica Sine porasla je četrnaesterostruko u posljednjih godinu dana otkad je tvrtka, nakon nekoliko godina poslovnih gubitaka, postala profitabilna.

Brak Huove kćerke i lokalnog bogataša ipak dokazuje da je ljubav politički slijepa, zaključuju mediji.

Pročitajte više