KORONAVIRUS

Kina: Nemoralni i neodgovorni komentari neće pomoći SAD-u u suzbijanju epidemije

Foto: EPA

"NEMORALNI i neodgovorni" komentari američkih dužnosnika koji krive Kinu za neprimjeren odgovor na koronavirus ne pomažu, rekao je službeni Peking danas i ocijenio da je Kina u dva mjeseca kupila vrijeme da se svijet pripremi za epidemiju.

Kina nije na odgovarajući način reagirala na izbijanje epidemije koronavirusa i svijet je zbog toga izgubio dva mjeseca u kojima se mogao pripremiti i dramatično suzbiti epidemiju, rekao je u srijedu američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien.

"To je svijet vjerojatno stajalo dva mjeseca za odgovor i u ta dva mjeseca smo mogli sekvencionirati virus i imati neophodnu suradnju s Kinezima, tim Svjetske zdravstvene organizacije mogao je biti na terenu, na terenu bi bio, što smo ponudili, i tim Američkog centra za prevenciju bolesti ... Mislim da smo mogli dramatično smanjiti ono što se dogodilo u Kini i što se sada događa u svijetu", rekao je O'Brien.

Geng: Kineski pokušaji usporavanja virusa kupili su ostatku svijeta vrijeme da se pripremi protiv epidemije

"Nemoralni i neodgovorni" komentari određenih dužnosnika neće pomoći američkim naporima u suzbijanju epidemije, odgovorio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Shuang na zamolbu da komentira O'Brienove izjave.

Naprotiv, kineski pokušaji usporavanja virusa kupili su ostatku svijeta vrijeme da se pripremi protiv epidemije, rekao je Geng.

"Željeli bismo da određeni dužnosnici u Sjedinjenim Državama u ovo vrijeme usmjere svoju energiju u borbu protiv virusa i poticanje suradnje, a ne na prebacivanju krivnje na Kinu."

U posljednje vrijeme većina novih slučajeva pojavila se izvan Kine

Koronavirus se u prosincu prošle godine pojavio u središnjem kineskom gradu Wuhanu i okolnoj pokrajini Hubei, gdje su se dosad pojavile oko dvije trećine svih globalnih slučajeva. No u posljednje vrijeme većina novih slučajeva pojavila se izvan Kine. 

"Napravili smo dobar posao odgovarajući na virus, no... kako je ovo počelo u Kini i kako se s ovim nosilo od početka, nije bio ispravno", rekao je O'Brien.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više