Kina o izjavama novog tajvanskog predsjednika: Ovo je otkrilo njegovu pravu prirodu

Foto: EPA

Kineski ured za pitanje Tajvana je danas priopćio kako je novi predsjednik te otočne države Lai Ching-te poslao "opasne" signale koji potkopavaju mir i stabilnost regije. Lai je u obraćanju publici ispred predsjedničkog ureda u središnjem Taipeiju pozvao na razgovore s Kinom koja demokratski otok smatra svojim teritorijem te nije odbacila da će se koristiti silom da ga vrati pod svoju kontrolu. 

"Također želim pozvati Kinu da prestane politički i vojno zastrašivati Tajvan te da s njim preuzme globalnu odgovornost za održavanje mira i stabilnosti u Tajvanskom tjesnacu i u regiji kako bi se osigurao svijet bez straha od izbijanja rata", kazao je. "Želim i ovo poručiti svijetu: Tajvan ne radi ustupke po pitanju demokracije i slobode. Mir je jedina opcija, a blagostanje je naš cilj za dugotrajni mir i stabilnost". 

"Ovo je otkrilo njegovu pravu prirodu"

Kineski ured za pitanje Tajvana za Laijeve riječi tvrdi da su "u potpunosti otkrile njegovu pravu prirodu zagovaratelja neovisnosti Tajvana", dodajući da je situacija u kanalu koji razdvaja Kinu i Tajvan "komplicirana i sumorna". "Neovisnost Tajvana nije spojiva s mirom u Tajvanskom tjesnacu", stoji u priopćenju. 

"Koliko god se situacija na otoku mijenjala, tkogod bio na vlasti, to neće promijeniti činjenicu da obje strane pripadaju istoj Kini", zaključuje se. 

Pročitajte više