Kina službeno odobrila tri drevna tradicionalna recepta za liječenje covida-19

Foto: Epa

KINA je odobrila prodaju tri proizvoda tradicionalne kineske medicine kao pomoć pri liječenju simptoma zaraze covidom-19, objavila je jučer Nacionalna agencija za medicinske proizvode.

Odobreni biljni proizvodi dolaze u obliku granula i potječu od "drevnih kineskih recepata", navodi se u priopćenju agencije te se dodaje da su pripravke "pregledavali mnogi akademici i stručnjaci".

Radi se o tri vrste kapsula - "granule za čišćenje i detoksikaciju pluća", "granule za  odvlaživanje i detoksikaciju pluća" i "granule za difuziju i detoksikaciju pluća".

Deseci tisuća pacijenata zaraženih covidom-19 primili su prošle godine u Kini biljne lijekove zajedno s vodećim antivirusnim lijekovima, navodi kinesko ministarstvo znanosti i tehnologije, a prenosi CNN.

33% viša stopa oporavka?

"Kineska tradicionalna medicina (TCM) može pomoću prilagođavanja zdravlja cijelog tijela i poboljšanja imuniteta pomoći u stimuliranju sposobnosti pacijenata da se odupru i oporave od bolesti, što je učinkovit način terapije", rekla je u ožujku 2020. Yu Yanhong, zamjenica voditelja Nacionalne uprave za tradicionalnu kinesku medicinu.

"Tijekom kliničkih testiranja na 102 pacijenta u Wuhanu s blagim simptomima zaraze koronavirusom utvrđena je 33% viša stopa oporavka kod onih koji su primali kombinirani tretman u usporedbi s kontrolnom skupinom pacijenata koja je primala samo zapadnjačke lijekove", dodala je Yu.

Kineske vlasti su pohvalile učinkovitost TCM-a kao pomoć u ublažavanju simptoma covida-19. U siječnju ove godine policijski službenici su dobili do 60.000 doza TCM-a kako bi se zaštitili od zaraze koronavirusom.

Pročitajte više