Kina ponavlja protivljenje oružju za masovno uništavanje

KINA je ponovila protivljenje širenju oružja za masovno uništavanje uoči putovanja premijera Wena Jiabaoa u Sjedinjene Države koje su već izražavale zabrinutost zbog kineske prodaje oružja.

"Kina ne podržava, ne potiče a niti pomaže ijednoj zemlji razvijati oružje za masovno uništavanje...", objavljeno je u srijedu u službenom vladinu dokumentu.

Wen u nedjelju kreće u četverodnevni posjet SAD-u.

U tom dokumentu naglašavaju se novi kineski zakoni za kontrolu izvoza, "odlučna podrška" međunarodnim nastojanjima da se spriječi širenje toga oružja te kineska spoznaja da su nacionlana i globalna sigurnost povezane.

Sjedinjene Države i druge zemlje već su izražavale zabrinutost zbog, kako tvrde, kineske prodaje oružja bez nadzora u zemlje u razvoju, među ostalima u Sjevernu Koreju i Iran, dražve koje službeni Washington svrstava u "osovinu zla" zajedno s nekadašnjim Irakom pod Sadamom Huseinom.

Američki dužnosnici još tvrde da Kina zajedno s Rusijom pomaže Sjevernoj Koreji u razvoju programa obogaćivanja urana.

Kina pak tvrdi da ne izvozi nuklearni materijal.

Analitičari kažu da je Kina glavni opskrbljivač Pakistana raketnom tehnologijom, a uz to je i glavni izvor informacija za pakistanski nuklearni program.

U utorak je kinesko ministarstvo trgovine izdalo nove propise za nadzor izvoza "osjetljivih" materijala i tehnologija, koji vrijede od 1. siječnja 2004.

Pročitajte više