Kina poručuje: Nećemo tolerirati prijetnje nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu

Foto: EPA

KINA neće tolerirati suprotstavljanje formuli o "jednoj zemlji i dva sistema", koja se primjenjuje na odnos Hong Konga i Kine, separatizam ili prijetnje nacionalnoj sigurnosti u toj pokrajini, rekao je visoki kineski dužnosnik nakon sastanka najviših partijskih dužnosnika.

U četvrtak je vladajuća Komunistička partija, nakon četverodnevnog partijskog plenuma, obećala da će osigurati stabilnost u Hong Kongu.

Prvotno prosvjed protiv predloženog zakona o izručenju osumnjičenika u ostatak Kine, hongkonški je prosvjed prerastao u široki prodemokratski pokret.

Parlamentarni dužnosnik Shen Chunyao je, govoreći novinarima o ishodima sastanka, istaknuo kako je Hong Kong "naravno" bio važna tema sastanka, na kojem se okupilo oko 370 dužnosnika Komunističke partije Kine.

Plenum je u zaključku naglasio kako je "jedna zemlja" temelj "dva sustava" te da će partija poduprijeti vlade specijalnih administrativnih regija, Hong Konga i Macaa, da ojačaju provođenje zakona, rekao je Shen, predsjednik Odbora za temeljni zakon Nacionalnog narodnog kongresa Kine.

Temeljni zakon je ustav Hong Konga

Temeljni zakon je ustav Hong Konga koji određuje veze te regije s Pekingom.

Društvo u Hong Kongu i Macau, pogotovo državni službenici i mladi ljudi, moraju poraditi na svom "domoljubnom duhu" te znanju kineske povijesti i kulture, dodao je Shen.

Partija će "odlučno čuvati nacionalni suverenitet, sigurnost i razvojne interese, čuvat će dugoročni prosperitet i stabilnost Hong Konga i Macaa te neće tolerirati bilo kakve izazove za načelo 'jedna zemlja, dva sustava'", rekao je Shen.

Partija "neće tolerirati podjelu zemlje ili ugrožavanje nacionalne sigurnosti te će odlučno spriječiti i suzbiti strane snage od uplitanja u Hong Kong i Macao i od izvođenja separatističkih, subverzivnih, infiltracijskih ili destruktivnih aktivnosti".

Centralne kineske vlasti tvrde da se ne upliću u situaciju u Hong Kongu te optužuju SAD i Veliku Britaniju za utjecaj na prosvjednike.

Prema stranim izaslanicima i sigurnosnim analitičarima, Kina je udvostručila sigurnosne snage centralnih vlasti u Hong Kongu.

Pročitajte više