Kina se oglasila o svom balonu koji leti nad SAD-om. Blinken odgodio put u Peking

Screenshot: KSVI-TV

KINA je izrazila žaljenje jer je njezin "civilni" balon zalutao iznad teritorija SAD-a zbog čega je nastala politička uzbuna u zemlji a američki državni tajnik Antony Blinken odgodio posjet Pekingu. Glasnogovornik Pentagona brigadni general Patrick Ryder rekao je novinarima u četvrtak da je vlada pratila balon na velikim visinama iznad kopnenog dijela SAD-a.

Dodao je kako se nalazio na "visini znatno iznad komercijalnog zračnog prometa i ne predstavlja vojnu ili fizičku prijetnju ljudima na kopnu".

Američki vojni vrh razmatrao je obaranje balona iznad Montane u srijedu, ali je predsjednik Joe Biden odlučio da to ne treba učiniti zbog sigurnosnog rizika od krhotina, rekli su dužnosnici u četvrtak.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u petak kako je riječ o balonu koji se koristi u civilne meteorološke i druge znanstvene svrhe te je izrazilo žaljenje što je balon zalutao u američki zračni prostor.

Dodali su da će nastaviti komunicirati s Washingtonom kako bi "pravilo upravljali" neočekivanom situacijom. Glasnogovornik kineske vlade rekao je ranije da "Kina nema namjeru narušavati kopneni teritorij i zračni prostor bilo koje suverene zemlje".

Anthony Blinken odgodio je zbog svega put u Kinu, koji su u studenome prošle godine dogovorili Biden i kineski predsjednik Xi Jinping. Neki američki državni tajnik posljednji je put posjetio Kinu 2017.

Pentagon: Kineski špijunski balon leti nad SAD-om

Podsjetimo, Pentagon je objavio da sumnja da kineski špijunski balon leti iznad SAD-a već nekoliko dana, a visoki američki dužnosnici savjetovali su predsjedniku Joeu Bidenu da ga se ne obara zbog bojazni da bi krhotine mogle predstavljati sigurnosnu prijetnju. "Jasno je da je namjera ovog balona nadzor", rekao je novinarima kasno sinoć visoki dužnosnik američke obrane.

Pentagon je pratio balon nekoliko dana dok je prolazio iznad sjevera SAD-a, rekao je glasnogovornik Pentagona, brigadni general Patrick Ryder. "Primjeri ovakve aktivnosti primijećeni su tijekom proteklih nekoliko godina, uključujući i vrijeme prethodne administracije", rekao je. 

Balon je, kako se naveli dužnosnici, preletio Aleutske otoke na Aljasci i iznad Kanade prije nego što se u srijedu pojavio iznad grada Billingsa u saveznoj državi Montana. Upravo u toj rijetko naseljenoj američkoj saveznoj državi se nalazi jedan od tri kompleksa američkih podzemnih silosa za interkontinentalne balističke rakete Minuteman III., što je, kako tvrde dužnosnici, jedna od potencijalnih meta kineske špijunaže.

Prate ga američki vojni zrakoplovi

Između Kine i SAD-a, dva najveća svjetska gospodarstva, u zadnje vrijeme rastu napetosti zbog sukoba oko Tajvana i kineskih vojnih aktivnosti u Južnom kineskom moru. Washington prati taj balon otkako je ušao u američki zračni prostor prije nekoliko dana, što uključuje i američke vojne zrakoplove s posadom.

Dužnosnici su odbili reći koliko visoko balon leti, ali su priznali da je djelovao iznad civilnog zračnog prometa i ispod "svemira". Visoki američki vojni dužnosnici razmatrali su obaranje balona iznad Montane, ali su na kraju preporučili da se to ne radi zbog potencijalnog sigurnosnog rizika od krhotina. 

"Prilično je velik"

Tijekom brifinga za novinare u Pentagonu, dužnosnici su odbili otkriti trenutnu lokaciju balona, baš kao i dati više detalja o njemu, uključujući i njegovu veličinu. "Dobili smo izvještaje pilota koji su ga vidjeli iako se nalazi visoko. Prilično je velik", rekao je dužnosnik Pentagona. 

"Ukazali smo Kinezima na ozbiljnost" 

Američki dužnosnici iznijeli su to pitanje svojim kineskim kolegama. "Ukazali smo im na ozbiljnost koju za nas ima to pitanje", rekao je jedan dužnosnik. Špijunski baloni iznad SAD-a letjeli su nekoliko puta posljednjih godina, ali čini se da se ovaj balon zadržava dulje nego u prethodnim slučajevima, rekao je dužnosnik.

"Trenutno procjenjujemo da taj balon ima tek ograničenu dodatnu vrijednost iz perspektive prikupljanja obavještajnih podataka, ali unatoč tome, poduzimamo korake za zaštitu od prikupljanja osjetljivih podataka stranih obavještajnih službi", rekao je dužnosnik.

Pročitajte više

 

Pročitajte više