90. godina Komunističke partije Kine: Je li čovjek koji je ubio 30 milijuna ljudi dobar ili loš?



DA JE VELIKA Kina na povijesnoj prekretnici dokazuje i proslava 90 godina od osnutka Komunističke partije te zemlje, a kako javljaju međunarodne agencije, kao nikada do sada vidljive su unutarstranačke borbe.

Svađe oko prošlosti zbog budućnosti

Proslava vladajuće partije u najmnogoljudnijoj zemlji svela se zapravo na raspravu o povijesnoj ulozi velikog vođe Mao Ce Tunga pa ga progresivne odnosno liberalne snage unutar KP Kine žele prikazati kao političara koji je često znao vući pogrešne poteze te su ga spremni vrlo otvoreno i kritizirati dok su najtvrdokorniji komunisti na liniji partijskog mišljenja o nepogrešivosti velikog vođe te zahtijevaju kazne za svakog tko misli drugačije.

U velikoj analizi današnje Kine Deutsche Welle podsjeća kako je prije trideset godina, tadašnji  kineski šef partije Deng Xiaoping ocijenio povijesnu figuru Mao Ce Tunga po jednostavnoj formuli: 70 posto Maovih djela je dobro, 30 nije. No ta formula kao nikada do sada podložna je analizama ali i kritikama.

"Nije novo da propituje Mao ali začuđuje oštrina kritike"
Gotovo je nevjerojatno da je gospodarski stručnjak Mao Yushi objavio esej "Napraviti ponovno čovjeka iz Maoa" u kojem stoji da je da je "Veliki vođa" odgovoran za više od 30 milijuna mrtvih tijekom "velikog koraka naprijed" i kulturne revolucije. Ponovno je aktualna i knjiga "Pad crvenog sunca" bivšeg pripadnika vojnih snaga Xina Zilinga u kojoj se također propituje uloga Maoa u povijesti na vrlo kritičan način.

"Da Mao Ze Tung nosi odgovornost za milijune mrtvih nije ništa novo. Ono što je u Kini novo je oštrina kritike "velikog vođe". Maovi poklonici vrlo su oštro reagirali na pojavu tekstova Maoa Yushija i Xina Zilinga. Skupina Maovih sljedbenika, visokopozicioniranih partijskih kadrova te neki članovi Maove obitelji, su protiv oba autora objavili 'Otvorenu tužbu'", donosi u svojoj analizi DW dodajući da branitelji Mao tvrde kako su autori knjiga "raširili laži o Maou, priče koje blate Komunističku partiju te potiču političke nemire".

Kina na prekretnici

Sve je to unijelo nemir u vrh trenutnog vodstva KP jer je i više nego jasno kako unutar Kine jačaju liberalne snage koji budućnost te zemlje vide više u sklopu demokracije nego jednopartijskog sistema.

Pročitajte više