Kina šuti, ali Hong Kong i Makao obilježavaju godišnjicu prosvjeda na Tiananmen

Foto: EPA

TRIDESET godina nakon krvavog gušenja prosvjeda studenata i zagovornika demokracije na pekinškom trgu Tiananmen taj će događaj proći bez obilježavanja u većem dijelu Kine, no ne i u Hong Kongu i Makau. 

Te dvije bivše europske kolonije, vraćene Kini 1997. i 1999. godine, prisjetit će se tog masakra

Hong Kong, autonomna regija, održava bdjenje uz svijeće od 1990. godine, a ove godine se na njemu očekuju deseci tisuća ljudi. 

Richard Tsoi, potpredsjednik hongkonškog Saveza za podršku demokratskim pokretima u Kini, organizatora tog događaja, ističe kako se mnogi stanovnici tog grada sjećaju kako su gledali prijenos prosvjeda na televiziji. 

"Mislim da među stanovnicima Hong Konga prevladava mišljenje da definitivno imamo odgovornost nastaviti s pokretom", smatra Tsoi. 

"U Hong Kongu i dalje imamo slobodu i zato trebamo izraziti naše osjećaje", zaključuje. 

Informacije o prosvjedima na Tiananmenu u Kini su cenzurirane, posebice oko 4. lipnja, datuma kad su 1989. te demonstracije ugušene u krvi. 

Human Rights Watch prošli je tjedan izvijestio da su kineske vlasti uoči obljetnice pritvorile aktiviste za ljudska prava, među njima i neke sudionike prosvjeda na Tiananmenu, a da je dio primoran otići na "odmor" uz pratnju vladinih službenika. 

Vlada je ograničila i kretnje Majki Tiananmena, skupine žena čija su djeca ubijena 1989., a neke od njih su stavljene i u kućni pritvor, tvrdi ta organizacija za ljudska prava.

Peking je žestoko cenzurirao i online raspravu o prosvjedima, uključujući i suptilnije reference poput postavljanja svijeća ili kombinacija brojeva koji se odnose na datum krvavog gušenja. 

Pročitajte više