Kina traži novu globalnu valutu: Dani kad se SAD zaduživanjem mogao izvući iz problema su gotovi

KINA je danas osudila "kratkovidna" politička prepucavanja u SAD-u oko problema zaduženosti i poručila da svije treba novu globalnu valutu u kojoj će se držati rezerve i koja će biti stabilna.

"Kina, kao najveći kreditor jedine preostale svjetske supersile, ima svako pravo zahtijevati da se SAD uhvati u koštac sa svojim strukturalnim dužničkim problemima i osigura sigurnost kineske dolarske imovine", objavila je u svom komentaru kineska državna novinska agencija Xinhua.

"Trebala bi uvesti međunarodnu superviziju i kontrolu oko pitanja dolara, a nova, stabilna i sigurna globalna valuta za rezerve mogla bi biti opcija za sprječavanja katastrofe koju bi uzrokovala bilo koja država", stoji u nastavku.

SAD treba izliječiti svoju ovisnost o zaduživanju

Podsjetimo, sinoć je agencija Standard & Poor's snizila savršeni američki kreditni rejting s AAA na AA+, što je ozbiljan pokazatelj da se američki san zaista počeo rušiti kao kula od karata. To će ujedno značiti da će za SAD, kao i američke tvrtke i potrošače, posuđivanje novca naprosto postati skuplje.

Snižavanje kreditnog rejtinga SAD-u rizik je za financijska tržišta, tvrde kineski ekonomisti. Procjenjuju kako će to Kinu, najvećeg vlasnika američkih državnih obveznica, nagnati da ubrza diversifikaciju svojih valutnih rezervi. Prije nekoliko dana odaslane su slične poruke, iz kojih se moglo iščitati da će Kinezi ostati vjerni euru i da će početi "bježati" od dolara.

Stoga je Kina apelirala na SAD da upotrijebi "zdrav razum kako bi izliječio svoju ovisnost o zaduženosti", predlažući da sreže svoje izdatke u socijalnom i vojnom sektoru. "Američka vlada se mora pomiriti s činjenicom da su zauvijek završili dobri stari dani kada se posuđivanjem moglo izvući iz problema koje su sami stvorili", piše Xinhua.

Kina traži zaštitu svojih dolarskih ulaganja


"Doći će do kaosa na financijskim tržištima, barem kratkoročno. Najizravniji utjecaj toga na Kinu bit će udarac na njezine rezerve. Vrijednost dolarskih ulaganja Kine će pasti, a efekt smanjivanja mogao bi biti velik", kazao je Li Jie, direktor kineskog Instituta za istraživanje rezervi pri Centralnom sveučilištu za financije i ekonomiju.

Početkom tjedna Kina je zatražila od Washingtona da odgovorno postupa s problemom svog duga, upozorivši da bi nesigurnosti na tržištu američkih obveznica mogle potkopati globalni monetarni sustav i ugroziti gospodarski rast. Peking je ponovno zatražio od Washingtona da zaštiti njegova dolarska ulaganja, za koja analitičari procjenjuju da u kineskim rezervama dosežu otprilike dvije trećine. Kineske rezerve procjenjuju se na 3.2 bilijuna dolara, i najveće su na svijetu.

Oglasili se i Filipinci

„Kina će biti prisiljena razmotriti druga ulaganja za svoje rezerve. Američke obveznice više nisu sigurne. Postoji serija ulagačkih opcija na svjetskim tržištima koje su rizičnija od AAA, ali i manje rizične od AA+", kazao je Li.

"Ovo bi trebao biti poziv za buđenje SAD-u da konačno počne ozbiljno rješavati probleme u svojoj ekonomiji", kazao je glasnogovornik filipinskog predsjednika Ricky Carandang, komentirajući pad američkog kreditnog rejtinga, prenosi The Telegraph.

US Treasury smatra kako je prosudba utemeljena na pogrešci

Iz američke državne riznice odmah su reagirali na sniženje svog rejtinga, tvrdnjom da je prosudba Standard & Poors'a utemeljena na grešci. "Prosudba ukaljana pogreškom od 2 bilijuna dolara dovoljno govori sama za sebe", kazao je glasnogovornik riznice u kratkoj izjavi.

Pročitajte više