Stao kineski izvoz dva metala važna za proizvodnju čipova

Foto: EPA

Kineski izvoz proizvoda od germanija i galija stao je u kolovozu zbog uvođenja kontrola izvoza metala koji se koriste za proizvodnju čipova, pokazali su podaci carinske uprave.

Kina u kolovozu nije izvozila proizvode od kovanog germanija. U srpnju je izvezla 8.63 metričke tone, dvostruko više nego u lipnju jer su inozemni kupci požurili osigurati zalihe prije stupanja na snagu izvoznih ograničenja. U kolovozu je stao i kineski izvoz proizvoda od kovanog galija. U srpnju je izvezeno 5.15 tona, a u istom mjesecu lani 7.67 tona, pokazali su podaci.

Kina je u srpnju najavila da će od 1. kolovoza ograničiti izvoz osam proizvoda od galija i šest od germanija, reagirajući na niz mjera kojima je SAD ograničio izvoz sofisticiranih čipova u Kinu, pozivajući se na nacionalnu sigurnost i moguću dvojnu primjenu, koja uključuje i vojsku. Prema novim propisima, izvoznici proizvoda od germanija i galija moraju pribaviti dozvolu. Obrada zahtjeva traje oko 45 radnih dana, rekli su kineski trgovac germanijem i proizvođač germanija koji je odbio biti imenovan zbog osjetljivosti pitanja.

Cijena galija pala, germanija porasla

"Prošli mjesec nismo ništa isporučili u inozemstvo jer još čekamo dozvolu", dodao je trgovac. U kolovozu su cijene galija pale na kineskom fizičkom tržištu zbog nagomilanih zaliha i smanjene potražnje. Cijena galija pala je na mjesečnoj razini za devet posto i iznosila je 31. kolovoza 1655 juana po kilogramu, prema podacima tržišta metala u Šangaju.

Šipka germanija poskupjela je pak za jedan posto, potaknuta smanjenom ponudom, i stajala je na kraju kolovoza 9700 juana po kilogramu, pokazali su podaci tržišta u Šangaju.

U prvih osam ovogodišnjih mjeseci Kina je izvezla ukupno 36.45 metričkih tona kovanog germanija, za 58 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Isporuke kovanog galija bilježile su pak isti postotni pad, potonuvši na 22.72 tone.

Pročitajte više