Kina upozorava: "Novi test Sjeverne Koreje mogao bi urušiti planinu i dovesti do katastrofe"

Foto: Hina
 
KINESKI geolozi upozorili su Sjevernu Koreju na moguće katastrofalne posljedice ako izvrši još jedan nuklearni test u planinskoj regiji Punggye-ri, piše South China Morning Post.
 
Sjeverna Koreja na ovom je području početkom rujna izvršila već šesti nuklearni test, a američki znanstvenici upozorili su da je njime "možda deformirana Zemljina kora". 
 
"Niz podrhtavanja tla i odrona u blizini sjevernokorejske pokusne nuklearne baze vjerojatno znači da je šesta i najveća nuklearna eksplozija destabilizirala regiju Punggye-ri gdje se provode nuklearni pokusi te da se ta lokacija neće moći još dugo koristiti u tu svrhu", izjavili su stručnjaci.
 
"Masivno urušavanje planine dovelo bi do nanošenja radioaktivnog otpada u Kinu"
 
Kineski znanstvenici u petak su upozorili da bi još jedan test mogao dovesti do "masivnog urušavanja planine, što bi uzrokovalo nanošenje radioaktivnog otpada preko granice u Kinu". Sjeverna Koreja je nakon posljednjeg i najjačeg testa zaprijetila testiranjem hidrogenske bombe iznad Tihog oceana, a vladin službenik u srijedu je poručio SAD-u da mora "doslovno shvatiti prijetnje".
 
Američki ministar obrane Jim Mattis posjetio je demilitariziranu zonu između Sjeverne i Južne Koreje u petak. Naglasio je potrebu za diplomatskim rješenjem krize, ali također je zaprijetio "snažnom vojnom reakcijom" ako Pjongjang posegne za nuklearnim oružjem. 

Pročitajte više