Kineske bolnice pretrpane djecom. Kina: To je zbog kraja lockdowna

Porast respiratornih bolesti u Kini, osobito među djecom, navodno je preplavio pedijatrijske odjele u gradskim bolnicama, dok vlasti pozivaju na smirivanje panike, pripisujući to valu bolesti nakon završetka lockdowna.

Mnogi bolnički odjeli su prepuni, prema izvješćima državnih i drugih medija u Kini. Global Times je jučer izvijestio da dječja bolnica u Pekingu prima do 9378 pacijenata dnevno i da je bila u punom kapacitetu tijekom posljednja dva mjeseca. Također se navodi da su ambulante, pedijatrijske klinike i respiratorni odjeli u nekoliko pekinških bolnica popunjeni najmanje tjedan dana unaprijed.

Roditelj: Otkazana je nastava

Fotografije i videosnimke na internetu i u državnim medijima prikazuju prepune čekaonice s krevetima duž hodnika u bolnici u Hebeiju. Jedno izvješće citira roditelje u Jinanu koji su rekli da je polovica učenika u razredu njihovog djeteta bila bolesna.

Snimke učenika koji rade domaću zadaću dok su u bolnici navodno su potaknule upozorenja lokalnih dužnosnika da škole ne bi trebale tjerati djecu da nadoknađuju zadatke dok su bolesna. U Hangzhouu je jedan roditelj rekao medijima da je nastava obustavljena jer je toliko djece bilo odsutno.

WHO: Nagli porast nedijagnosticirane upale pluća

Prošlog je tjedna Svjetska zdravstvena organizacija rekla da prati porast "nedijagnosticirane upale pluća u dječjim bolnicama u Pekingu, Liaoningu i drugim mjestima u Kini". Dostupni podaci sugeriraju da su stope oboljenja sličnih gripi više nego dvostruko veće od onih posljednjih godina, ali vlasti su pozvale na smirivanje panike, pripisujući porast slučajeva početku prve sezone gripe otkako su ukinuta ograničenja zbog pandemije.

Na tiskovnoj konferenciji u nedjelju Nacionalna zdravstvena komisija pozvala je lokalne vlasti da otvore više klinika protiv groznice, produže radno vrijeme i povećaju zalihe lijekova.

“Također podsjećamo sve da se pridržavaju higijenskih navika nošenja maski, čestog provjetravanja i čestog pranja ruku te potičemo ugrožene skupine poput starijih i mladih da aktivno primaju relevantna cjepiva”, rekao je Wang Huaqing, voditelj CDC-jevog odjela za imunizaciju. “Oni koji se mogu cijepiti trebaju se potruditi cijepiti kako bi spriječili pojavu zaraznih bolesti.”

Kina: Nema novih patogena

Rekli su da povećanje broja slučajeva nije uzrokovano novim patogenima, već širenjem bakterija kao što je mycoplasma pneumoniae i uobičajenih patogena uključujući gripu, rinovirus, adenovirus i RSV.

Kineske vlasti odgovorile su na zahtjev WHO-a za informacijama u roku od 24 sata, a tijekom telekonferencije dale su podatke za koje je WHO rekao da ukazuju na povećanje broja liječničkih konzultacija i bolničkih prijema djece zbog mikoplazme pneumonije od svibnja, te RSV-a, adenovirusa i virusa gripe od listopada. Rekli su da to nije neobično s obzirom na čimbenike koji su tome pridonijeli i ne preporučuju nikakva ograničenja putovanja ili trgovine.

WHO: Ostale zemlje s tim su se suočavale prije godinu ili dvije

Maria Van Kerkhove, vršiteljica dužnosti ravnateljice WHO-ovog odjela za pripravnost i prevenciju epidemije i pandemije, rekla je da je porast slučajeva u skladu s "onim s čime se većina zemalja suočavala prije godinu ili dvije".

Kina je bila jedna od posljednjih zemalja koja je ukinula ograničenja kada je u siječnju službeno ukinula politiku nulte zaraze virusom covid. Druge su nacije zabilježile skokove respiratornih bolesti nakon završetka ograničenja covida-19.

"Ovaj fenomen karantiniziranih izlaznih valova respiratornih infekcija ponekad se naziva imunitetskim dugom", rekao je za Independent prof. Francois Balloux sa Sveučilišta u Londonu. "Budući da je Kina doživjela daleko dulje i oštrije karantene nego bilo koja druga zemlja na Zemlji, očekivalo se da bi ti valovi izlaska iz karantene mogli biti značajni u Kini."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.