Kineski lobist za Index: Kina u Trumpovim potezima vidi savršenu priliku

Foto: Index

O NEDAVNOM potezu Trumpove administracije popričali smo s Davidom Lekajom, kineskim lobistom.

"Trumpovoj politici koja se, iako je svijet potpuno i nepovratno globaliziran, temelji na zabranama i izolacionizmu, suprostavljaju se dijametralno suprotni kineski i danski modeli. I dok se novoizabrani američki predsjednik olako razbacuje s vrsnim stručnjacima, samo zato što nisu rođeni na američkom tlu, Kinezi upravo u tome vide savršenu priliku za potpuno besplatan, a neprocjenjivo vrijedan, transfer mozgova koji bi kineskom gospodarstvu mogli osigurati još brži i jači uzlet", rekao je Indexu kineski lobist David Lekaj koji tvrdi da već više od godinu dana radi na dovođenju Alibaba grupe u Hrvatsku, čije je potencijale prezentirao i tijekom svog boravka u Kini.

"Konkretan primjer je uprava kineskog diva Alibaba koja je širom otvorila svoja vrata svim kreativcima i uposlenima u Silicijskoj dolini, koji su žrtve Trumpovih zabrana, te ih je pozvala da dođu raditi u Alibaba kampus u Hangzhou, uz obećanje da će im osigurati potpuno iste uvjete rada i plaću kakvu su primali u SAD-u", tvrdi Lekaj.

Neprocjenjiva vrijednost tehnoloških genijalaca


Kinezi su, tvrdi Lekaj, davno shvatili da su upravo tehnološki genijalci od neprocjenjive vrijednosti jer bez njih nema inovacija niti konstantnog tehnološkog razvoja koji je ključan za dugoročni razvoj zemlje.

"Za razliku od Trumpove vizije, Kinezi su usmjereni na poticanje zapošljavanja stranaca kako bi se što efikasnije iskoristio neiscrpan potencijal koji leži upravo u raznolikosti. Stranci ne dolaze u neku zemlju tek s koferom najnužnijeg, oni donose sa sobom različite vještine i iskustva iz svojih sredina, što širi vidike i otvara vrata za nove razvojne mogućnosti. Silicijska dolina je do sada bila sjajan primjer toga jer je zapošljavala oko 30 posto stranaca iz cijelog svijeta", kaže Lekaj.

"Digitalni ambasadori"


Uz kineski, navodi i pozitivan primjer Danske čiji je odnos prema tehnološkim tvrtkama, kako tvrdi, najbolji na prostorima EU.

"Danski ministar vanjskih poslova, Anders Samuelsen, otkrio je kako ta zemlja planira uvesti jednu potpuno novu funkciju, tzv. "digitalnog ambasadora" koji će biti zadužen za odnose s najmoćnijim svjetskim tehnološkim kompanijama te će raditi na što produktivnijim kontaktima s nekim od najvećih tehnoloških kompanija kao što su Google, Apple i Microsoft", kaže Lekaj te predlaže i hrvatskim političarima da razmisle o sličnom potezu.

Pročitajte više