Kineski ministar prijeti Americi: Nećemo se bojati protivnika

Foto: EPA

KINESKI ministar obrane Li Shangfu kaže da njegova zemlja traži dijalog, a ne sukobe. Li je na azijskom sigurnosnom summitu u Singapuru optužio neke zemlje, gotovo neprikriveno govoreći o Sjedinjenim Državama, da pojačavaju utrku u naoružanju i namjerno se upliću u unutarnja pitanja drugih zemalja.

"Mentalitet Hladnog rata sada se ponovno budi, uvelike ugrožavajući sigurnost. Uzajamno poštovanje moralo bi prevladati nad nasilništvom i hegemonijom", naglasio je Li. Upozorio je SAD da se ne miješaju u spor oko Tajvana zaprijetivši pritom upotrebom sile.

"Ako se itko usudi odvojiti Tajvan od Kine, kineska vojska neće oklijevati ni sekunde. Nećemo se bojati protivnika i odlučno ćemo čuvati nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet bez obzira na svaku cijenu", poručio je.

Napeti odnosi između Amerike i Kine

Američki ministar obrane Lloyd Austin jučer je u govoru na sastanku o sigurnosti optužio Kinu da odbija vojne pregovore, zbog čega su velesile u pat-poziciji u pogledu Tajvana i teritorijalnih razmirica u Južnokineskom moru. Odnosi između Washingtona i Pekinga napeti su zbog niza pitanja, uključujući Tajvan, Južnokinesko more i ograničenja koja je nametnuo Joe Biden za izvoz poluvodiča.

Li, kojeg je SAD sankcionirao 2018. zbog nabave oružja iz Rusije, rukovao se s Austinom na večeri u petak, ali nisu ulazili u dublje razgovore unatoč stalnim američkim zahtjevima za više razgovora na vojnoj razini.

Govoreći anonimno na marginama konferencije, dvojica kineskih vojnih časnika izjavila su da Peking želi jasan znak iz Washingtona da će se prema Aziji odnositi s manje konfrontacije te ukinuti sankcije protiv Lija prije nego što bi se mogli obnoviti razgovori na vojnoj razini.

Pročitajte više

 

Pročitajte više