Kineski nacionalisti napali kuhara zbog recepta za prženu rižu s jajima, traže zatvor

Screenshot: Wang Gang/YouTube

Lagana, ukusna i jednostavna za pripremu, pržena riža s jajima omiljeno je jelo u Kini i jedno od najpoznatijih jela kineske kuhinje. No posljednjih godina popularno jelo postalo je vrlo osjetljiva tema za kineske nacionaliste, osobito u listopadu i studenom.

Emocije su ovog tjedna toliko uzburkane da je jedan od najpoznatijih kuhara u zemlji bio prisiljen ispričati se zbog videa u kojem objašnjava kako se kuha ovo jelo.

"Kao kuhar, nikada više neću praviti prženu rižu s jajima", rekao je u ponedjeljak Wang Gang, slavni kuhar s više od 10 milijuna obožavatelja na društvenoj mreži.

Wang je "svečanom isprikom" pokušao zaustaviti val kritika zbog videa koji je 27. studenoga objavljen na kineskoj društvenoj mreži Weibo, piše CNN.

Nacionalisti: Ovo je ismijavanje smrti Mao Zedongovog najstarijeg sina

Bijesni nacionalisti optužili su Wanga da je koristio video kako bi ismijao smrt Mao Zedongovog najstarijeg sina Mao Anyinga, koji je ubijen u američkom zračnom napadu tijekom Korejskog rata 25. studenog 1950. godine.

Wang je u videu govorio isključivo o pripremi ovog jela, ali za dio kineskih nacionalista svako spominjanje jela oko godišnjice smrti Mao Anyinga ili njegovog rođendana 24. listopada predstavlja namjerni čin uvrede i ismijavanja.

Međutim, napadajući spominjanje pržene riže s jajima, nacionalisti su nenamjerno promovirali upravo onu glasinu koju njihova vlada pokušava ugušiti.

Kontroverzna priča kaže da se Mao Anying, časnik u Narodnoj oslobodilačkoj vojsci, oglušio o zapovijed da se skloni tijekom zračnog napada. Umjesto toga, gladni je mladić zapalio vatru kako bi napravio prženu rižu s jajima. Dim koji se uzdizao iz peći odao je njegov položaj neprijateljskim avionima.

Ta je verzija događaja spomenuta u memoarima Yang Dija, vojnog časnika koji je s mlađim Maom radio u stožeru zapovjednika. Kineske vlasti to su više puta opovrgnule kao glasine.

Kina pokušava zaustaviti širenje priče o prženoj riži

Za vrijeme vladavine Xi Jinpinga kineska vlada suzbila je kritiziranje nacionalnih heroja i dovođenje u pitanje službenog narativa o njima. Kina je 2018. donijela zakon o zabrani klevetanja nacionalnih heroja i mučenika, a za taj zločin propisano je do tri godine zatvora.

Službena verzija kaže da je Mao Anying ubijen jer su neprijateljske snage detektirale radiovalove iz telegrafa koji su intenzivno korišteni nekoliko dana prije zračnog napada.

Unatoč službenim poricanjima, sporna priča o prženoj riži s jajima je opstala. Dio korisnika kineskih društvenim mreža 25. studenog naziva "Festival pržene riže s jajima" ili "Kineski dan zahvalnosti". Oni tvrde da bi mlađi Mao, da je preživio rat, možda naslijedio vlast od svog oca i pretvorio Kinu u nasljednu diktaturu poput Sjeverne Koreje.

Godine 2021. korisnika Weiba u južnom gradu Nanchangu policija je pritvorila na 10 dana jer je u objavi komentirao da je "najveće postignuće Korejskog rata pržena riža s jajima".

"Hvala prženoj riži s jajima. Bez toga bismo sada bili isti kao Sjeverna Koreja", pisalo je u objavi.

Dio nacionalista traži da ga se kazni zatvorom, neki traže zabranu

Wangov video s prženom rižom s jajima, objavljen dva dana nakon godišnjice smrti mlađeg Maoa, smatra se posebno nečuvenim jer je bio daleko od njegovog prvog "prestupa" - barem u očima kineskih nacionalista.

Wang je 22. listopada 2018. objavio video u kojem objašnjava svoj recept za domaću prženu rižu s jajima. Dvije godine kasnije 24. listopada 2020. objavio je video u kojem pravi Yangzhou prženu rižu – verziju koja uz jaja sadrži šunku, škampe, grašak i mrkvu – što je izazvalo nacionalističko negodovanje. Wang je odgovorio brzom isprikom.

Nakon najnovije reakcije u ponedjeljak Wang je u svojoj isprici rekao da je njegov tim objavio video bez njegovog znanja.

"Ovaj video izazvao je mnogo nevolja i predstavlja jako loše iskustvo za sve. Još jednom se ispričavam. Nedavno sam bio zauzet osobnim stvarima i nisam sudjelovao u objavljivanju videa. Ovo je bila moja najveća greška", rekao je.

Dio korisnika kineskog interneta traži da se Wang zabrani na kineskim društvenim mrežama, dok drugi od vlasti zahtijevaju da ga kazni zbog vrijeđanja nacionalnih heroja i mučenika pozivajući se na zakon iz 2018.

Wang je u utorak uklonio video svoje isprike i zabranio komentare na svojoj stranici na Weibu.

Sporni recept za rižu možete pogledati u videu kojeg je Wang objavio na YouTube prije tri godine.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.