Kineski znanstvenik šokira svijet: Najavio novu genetski modificiranu bebu

Screenshot: Youtube

KINESKI znanstvenik koji je stvorio prve genetski modificirane bebe branio je svoj eksperiment na konferenciji genetičara u Hong Kongu, piše BBC.

Osim što je rekao kako je ponosan na svoja postignuća, He Jiankui je najavio kako upravo radi na još jednoj „potencijalnoj trudnoći“ s genetski modificiranim zametkom, ali da je eksperiment tek u početnoj fazi.

Sam financira eksperimente

Njegove tvrdnje, koje su izazvale etičke dileme i rasprave diljem svijeta, nisu za sada potvrđene.

He Jiankui, profesor na sveučilištu Southern University of Science and Technology u Shenzhenu, dodao je kako se osmero parova dobrovoljno prijavilo za navedeni projekt i da je samo jedan par kasnije odustao.

Objasnio je kako je sam financirao provedbu eksperimenata.

Sveučilište se ogradilo

Podsjetimo, prije par dana svijetom je odjeknula vijest da je kineski znanstvenik He Jiankui, prvi put u povijesti, uspio stvoriti genetski modificirane bebe, koje će biti otporne na virus HIV-a kojim su bili zaraženi njihovi očevi.

No njegovo znanstveno postignuće izazvalo je brojne kritike zapadnih kritičara, ali i sveučilišta na kojem radi. Sveučilište u Shenzhenu izjavilo je da su njegovi dužnosnici "duboko šokirani" eksperimentom i naglasilo da on nije obavljen na prostorima sveučilišta te da je He na neplaćenom dopustu. 

Pročitajte više