Kineskinja usvojila 118 djece, na njima zaradila milijune i sad ide u zatvor

Screenshot: YouTube

LI YANXIA (54) je bila poznata kao kineska filantropkinja jer je usvojila čak 118-ero djece pa je njezina osuda na zatvorsku kaznu od 20 godina izazvala veliko iznenađenje u javnosti, javlja BBC

Osuđena s 15 sudionika prevara

Ona je proglašena krivom jučer na sudu u svom rodnom gradu Wu'anu, u pokrajini Hebei. Osuđena je za iznudu, prevaru, krivotvorenje i uznemiravanje javnosti. Nekadašnja vlasništva sirotišta koja je dobila nadima "Majka ljubavi" kažnjena je i novčanom kaznom od 388.000 američkih dolara. Osuđeno je i njezinih 15 sudionika, među kojima je bio i njezin partner. 

Sud je ustanovio da je ona zloupotrebila svoju poziciju vlasnice sirotišta i s ostalim optuženima ostvarila veliku materijalnu korist. Njezini je partner Xu Qi optužen za ista kaznena djela, a dobio je i kaznu za namjerno nanošenje tjelesnih ozljeda. Xu Qi je dobio manju zatvorsku kaznu u trajanju od 12,5 godina zatvora te će platiti i manju novčanu kaznu. Ostali optuženi sudionici su dobili zatvorske kazne u trajanju od četiri godine. 

Li postaje poznata 2006. godine 

lI Yanxia je kupila tvrtku za rudarstvo 1996. godine. Prvi put je postala poznata javnosti 2006. godine, nakon što su mediji saznali da je usvojila desetke djece u svom rodnom gradu Wu'anu. Tvrdila je da je bila u braku, ali da se razvela i da je njezin bivši muž njihova sina prodao. Rekla je da je uspjela vratiti svog sina, ali da je tada odlučila pomoći i drugoj djeci. 

U jednoj izjavi navela je da je često viđala djevojčicu od pet ili šest godina u rudniku. Kazala je da je djevojčičin otac umro, a da je majka nakon toga djevojčicu napustila pa ju je ona odlučila udomiti. Ta je djevojčica bila prvo dijete koje je usvojila, rekla je u tekstu koji su objavile lokalne novine Yanzhao Metropolis Daily. 

"Majka ljubavi" otvorila je "Selo ljubavi"

Li Yanxia je otvorila sirotište koje je nazvala "Selo ljubavi". O njoj su često pisali mediji, uključujući i to da se borila protiv raka. Tijekom godina stekla je veliko bogatstvo i postala je najbogatija žena u pokrajini Hebei. Li Yanxia je, kažu, koristila novac sakupljen u dobrotvorne svrhe kako bi se obogatila, a dobivala je i velike novčane donacije iz javnih ustanova i privatnih filantropa. 

Imala je brojne nekretnine, luksuzna vozila i 3,1 milijun američkih dolara na bankovnom računu. Godine 2017. broj djece se u njezinu selu popeo na 118. U toj godini vlada je dobila i prve informacije o njezinim sumnjivim aktivnostima.

Manipulacija usvojenom djecom

Istraga je pokazala da je od 2011. radila nezakonito. Navodi se i da je manipulirala posvojenom djecom, pa je uz pomoć njih ometala poslove raznih tvrtki. Navodi se da je  prisiljavala djecu da se primjerice bace pred vozila kako bi natjerala tvrtke da prekinu građevinske radove, a onda bi ih ucjenjivala i tako ostvarivala veliku novčanu dobit.

U trenutku kada je pritvorena, u njezinom selu bilo još 74-ero djece. Nakon toga su prebačena u razne druge državne i školske institucije. Njezina kći Li Dan kaže da su optužbe na račun njezine majke smiješne i da je novac na bankovnom računu bio naknada od rudnika željezne rude koji je kupila vlada. 
 

Pročitajte više