Kinezi najavili izgradnju "umjetnog Sunca" do kraja ove godine

Foto: NASA

U STUDENOM prošle godine kineski znanstvenici objavili su da je eksperimentalni fuzijski reaktor, odnosno takozvano "umjetno Sunce" koje oponaša proces nuklearne fuzije, postiglo prekretnicu u eksperimentima te vrste postizanjem temperature od 100 milijuna stupnja Celzijevih.

No, sada su otišli korak dalje te vrlo ambiciozno najavili kako će dovršiti izgradnju HL-2M Tokamaka do kraja 2019. godine, piše Science Alert.

Postaju tehnološka sila

Možda bi mnogi bili više sumnjičavi prema toj njihovoj najavi da Kinezi nisu u posljednje vrijeme izveli mnoga čuda na području prirodnih znanosti, odnosno na području fizike, astrofizike, genetike i inženjerstva.

Tako su nedavno poslali sondu Chang’e-4 na stranu Mjeseca koja nikada nije okrenuta prema nama i iskrcali rover Yutu 2 (zec od žada 2) koji će istraživati to nepoznato područje. Uspjeli su, kao što smo već spomenuli, postići nevjerojatnu temperaturu u fuzijskom reaktoru, stvorili prve GMO bebe, ali i najavili lansiranje umjetnog Mjeseca ili, preciznije rečeno, rasvjetnog satelita koji bi služio gradu Chengduu umjesto ulične rasvjete.  

HL-2M Tokamak

Ove je nedjelje Duan Xuru, dužnosnik Kineske nacionalne nuklearne korporacije, na konferenciji najavio da će inženjeri završiti izgradnju nacionalnog HL-2M Tokamaka do kraja 2019. godine.

"Plazma umjetnog Sunca uglavnom se sastoji od elektrona i iona", kazao je Duan medijima, "a reaktori koje već imamo postigli su temperaturu elektrona veću od 100 milijuna stupnjeva Celzijevih u jezgri plazme i temperaturu iona od 50 milijuna stupnjeva".

Ako je u pravu, HL-2M Tokamak poslužit će kao predložak za buduće fuzijske reaktore i time Kinu približiti ostvarenju sna o čistoj energiji. No, možda će se posložiti i drugačiji, polovičan scenarij; sličan onome misije Chang’e-4 u sklopu koje su kineski znanstvenici uspjeli prenijeti sjemenke i uzgojiti prve biljke na Mjesecu, ali su one vrlo brzo uvenule čim je pala prva noć na takozvanoj tamnoj strani Mjeseca.

Korak bliže “beskonačnoj energiji“

Kao što smo već pisali na Indexu, kineski znanstvenici s Instituta za fiziku Hefei u studenom prošle godine objavili su kako su u fuzijskom reaktoru EAST (Eksperimentalni napredni supravodljivi Tokamak) postigli temperature veće od 100 milijuna stupnjeva Celzijevih, što je šest puta viša temperatura od one u Suncu.

Time su ostvarili novi rekord u fuzijskoj tehnologiji i približili nas novom dobu komercijalno isplative energije. Naime, za razliku od fisijskog reaktora, fuzijski ne bi zagađivao okoliš radioaktivnim materijalima, a bio bi jeftin i gotovo neiscrpan izvor energije.

Proces fuzije je teško ostvariti

No, proces fuzije vrlo je nezgodan. Kako bi se dobila energija iz atoma postupkom fuzije, potrebne su izuzetno visoke temperature i tlakovi.

Duboko u unutrašnjosti Sunca fuzija se zbiva tako što se atomi vodika sjedinjuju jedni s drugima zbog snažnog utjecaja gravitacije i temperatura od 15 milijuna stupnjeva Celzijevih.

Ako želimo postići isti rezultat na Zemlji, moramo, a s obzirom na to da ne možemo proizvesti gravitaciju Sunca, stvoriti temperature skoro 7 puta veće nego što su one na Suncu i pritom održavati plazmu stabilnom. Ona ni u jednom trenutku ne bi smjela doći u dodir sa spremnikom u kojem se odigrava fuzija.

Kada bismo to uspjeli, nastala bi energetska revolucija, novo doba u fizici. Za razliku od fisijskog reaktora, fuzijski reaktor gotovo uopće ne bi zagađivao okoliš. "Otpad" takvog reaktora većinom bi bio helij koji nije štetan za floru i faunu.

Pročitajte više